szerző:
MTI

Ismét bankpiaci riadalom gyakorol markáns lefelé ható nyomást a brit bankrészvényekre és a fontra, miután a legnagyobb szakosodott brit jelzálogkölcsönző a már korábban bejelentett zártkörű részvénykibocsátáson túl váratlanul további nagy arányú, ezúttal külső tőkebevonást jelentett be. Emellett saját zuhanó részvényárai miatt kényszerűen levitte a saját részvényeseknek ajánlott új papírok kibocsátási árát.

A Bradford & Bingley, az első számú olyan brit jelzálogkölcsönző intézet, amely főleg ingatlanbefektetési céllal vásárolt lakások tulajdonosainak nyújt jelzáloghiteleket, hétfőn közölte, hogy az amerikai Texas Pacific Group magántőke-befektetési csoport 179 millió font (55 milliárd forint) értékű tőkeinjekciót nyújt a cégnek, 23 százalékos részesedés fejében.

A Bradford & Bingle (B&B) közölte azt is, hogy 258 millió fontra szállítja le eredetileg 300 millió fontosra tervezett zártkörű – vagyis a már meglévő részvényesi állománynak fenntartott – újrészvény-kibocsátását, "tekintettel a romló piaci körülményekre". A piaci körülmények romlását mutatja, hogy csak hétfőn, a délutáni kereskedésig 26 százalékkal zuhant a cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén, 0,65 font környékére.

Az eredeti részvénykibocsátási terv múlt havi meghirdetése óta a B&B papírja 60 százalékot vesztett, a jelzáloghitel-intézet piaci tőkeértéke a jelenlegi árfolyamon 350 millió font, a 2006 márciusában mért 3,2 milliárd fontos csúcs helyett.

A költségekkel leszámítolva összesen mintegy 400 millió fontnyi új belső és külső tőkebevonás hírére, valamint a brit ingatlanpiac egyre súlyosabb recessziós jeleire nagyot zuhant hétfőn a font és az egész brit bankszektor is.

A dollár a londoni bankközi devizapiacon délutánra jóval a korai kereskedésben mért 1,97 feletti árfolyam alá, 1,9630 dollár környékére erősödött a fonttal szemben, de a nap folyamán járt az 1,95-ös sávban is. A font néhány hete még a 2 dolláros lélektani küszöb felett volt.

A nagy brit bankok, például a Barclays és a Royal Bank of Scotland, a korai kereskedésben 6-8 százalékos mínuszban voltak, innen délutánra 3-4 százalékos veszteségig kapaszkodtak vissza. E két lakossági nagybanknak nem tett jót a brit kereskedelmi felügyelet (OFT) azon bejelentése sem, hogy kartellgyanú miatt vizsgálatot indított a két pénzintézet ellen.

A tőzsde bankszekciójának hangulatát tovább rontott a Bank of England – a brit jegybank – hétfői bejelentése, amely szerint a hasonló felmérések 15 évvel ezelőtti kezdete óta a legalacsonyabb szintre, 58 ezerre – az előző hónapról 8 százalékkal – süllyedt áprilisban a brit ingatlanfinanszírozási piacon újonnan jóváhagyott jelzáloghitel-kérelmek száma. Ez jelzi, hogy a folytatódó nagybani likviditási apály hatásai egyre inkább átszűrődnek a lakossági szektorba, annak ellenére, hogy a jegybank hatalmas likviditási injekcióval próbálja életre kelteni a piacot.

A Bank of England áprilisban minden idők legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (98 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akcióját jelentette be, oldandó a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát.

A program alapján a kereskedelmi bankok a portfolióikban lévő, lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetű pénzpiaci eszközeiket rövid futamú kincstárjegy-fedezetre cserélhetik a Bank of Englandnél. Erre ahhoz van szükség, hogy a nagybani – bankközi – hitelpiacon biztos, állami hátterű fedezettel indulhasson újra a kölcsönzés.

A nem elsőrendű – subprime – amerikai jelzálogadósi körből kiindult nagybani hitelpiaci válság miatt ugyanis a bankközi likviditáspiac szinte kiszáradt, mivel a bankok egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja e befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt jó, teljesítő kötelezettségeket tartalmazó portfoliókat sem fogadnak el egymástól kölcsönfedezetként.

Ennek esett áldozatául tavaly ősszel, szintén komoly bankpiaci riadalmat okozva, a Northern Rock jelzálog-kölcsönző, amelyet finanszírozási forrásainak teljes elapadása miatt nem sokkal később csak állami tulajdonba vétellel lehetett megmenteni. Ez volt hosszú évtizedek óta az első brit bankállamosítás.

Az ingatlanpiac azonban a jelek szerint a Bank of England által hozzáférhetővé tett fedezetcsere ellenére sem indult be. Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézete (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) által közzétett legújabb becslés szerint az idén összeomlásszerű mértékben, 35-40 százalékkal fog zuhanni az ingatlaneladások értéke Nagy-Britanniában.

A jelzálogpiac bedugulásának súlyos deflációs tünetei is vannak a komoly jelzálog-kötelezettségekkel terhelt brit lakóingatlan-piacon, amelyen a korábbi években rendkívüli mértékű - éves szinten 20 százalékot meghaladó - drágulási ütemeket mértek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) negyedévente kiadott lakóingatlan-prognózisainak idei első összeállítása szerint az átlagos lakásár már az idén 11 ezer fonttal (3,4 millió forinttal), a tavalyi harmadik negyedévben elért 198 900 fontos csúcsról 187 900 fontra zuhan Nagy-Britanniában.

Más előrejelzések még nagyobb mértékű, 10 százalékot meghaladó lakásárzuhanást jósolnak a brit piacon. Szakértők szerint ez már felidézi a "negative equity" jelenségének korábbról jól ismert rémét. A kifejezés azt jelenti, hogy egy lakóingatlan értéke – a jelzálogkölcsön fedezete – az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken; ilyen esetekben a jelzálog-folyósító bankok rendszerint további fedezetet követelnek az adóstól. Ha az adós ezt nem tudja nyújtani, a bank visszabirtokolhatja az ingatlant.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

A Bank of England 50 milliárd fontot költ a hitelválság kezelésére

A világgazdaság egyetemes történetének eddigi legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (csaknem 100 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akcióját jelentette be hétfőn a Bank of England (BoE), hogy feloldja a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát.

MTI Gazdaság

Hitelválság: Európa már túl lehet a nehezén

Az európai vállalati szektor már túljuthatott a globális hitelválság okozta legnagyobb károkon, ha a cégadósságot terhelő kockázati felár a mérce, áll a Moody's Investors Service londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor a hitelpiaci helyzet változatlanul ingatag, és az euróövezeti gazdasági növekedési kilátások sem jók.

MTI Gazdaság

Hitelválság: gyorsan romlik a globális adósminőség

Most már gyors ütemben romlik a globális adósminőség a vállalati, a szuverén és a banki adósság-kibocsátói körben egyaránt a likviditási válság miatt, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott negyedéves felmérésében.

MTI Gazdaság

EIU: továbbra sem látszik a hitelválság vége

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

Ingatlanmenedzser

Átvészelte a hitelválságot Kelet-Európa?

Erőteljesen növekedett 2007-ben a kereskedelmi ingatlanpiaci befektetések piaca Közép-Kelet Európában és Oroszországban, áll egy nemzetközi ingatlantanácsadó legfrissebb tanulmányában. A nemzetközi hitelpiacok zavara által generált bizonytalanság ellenére a régió eddig jól átvészelte a hitelválságot.

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t