szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rontotta az idei és a jövő évi euróövezeti növekedésre adott jóslatát az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint a dollár idei árfolyamátlaga 1,50 felett lesz az euróval szemben, a Fed-kamat 1 százalék alá is süllyedhet, de valószínűtlen a globális pénzpiaci normalizáció a közeljövőben. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport szintén kedden kiadott elemzése szerint a jelenlegi válság valószínűleg egy teljes évtizedig érezteti hatását a piacokon.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza – májusra szóló, Londonban már kedden hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében azt írta: egyértelművé vált, hogy a globális pénzügyi válság az euróövezetet is sújtja.

Az euróövezeti tőkepiacok jórészt tükrözik az amerikai piaci visszaesést, és a pénzpiacok is a felfordulás állapotában vannak: a háromhónapos pénzpiaci (bankközi) ráták a múlt hónapban is még több mint 0,7 százalékponttal haladták meg az Európai Központi Bank (EKB) 4,00 százalékos euróövezeti refinanszírozási kamatminimumát.

Az EIU szerint a pénzügyi problémák hatása különösen súlyos lesz azokban az euróövezeti országokban, amelyekben a gazdasági növekedés erősen függött az ingatlanpiaci fellendüléstől. Ez elsősorban Spanyolországra vonatkozik, ahol már megkezdődött az ingatlanpiac összeomlása, és ez magával ránthatja a gazdaság egészét. Az új lakóingatlanokra kiadott építési engedélyek száma tavaly 25 százalékkal zuhant Spanyolországban, ezen belül a negyedik negyedévben, éves összevetésben 34 százalékos volt a visszaesés, vagyis a folyamat még romlik is, áll a keddi londoni elemzésben.

Mindezek alapján az EIU az eddigi 1,6 százalékról 1,5 százaléka vette vissza az euróövezetre adott idei gazdasági növekedési előrejelzését, és 1,9 százalékról 1,8 százalékra rontotta a 2009-re szóló prognózisát, a tavalyi 2,6 százalékos és a 2006-os, 2,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedés után.

Az EKB azonban, amely tavaly június óta tartja 4 százalékon irányadó rátáját, változatlanul az aggasztja, hogy a nyersanyagárak megugrása, és ennek átszűrődése a teljes kosárra számított inflációba gyorsuló bérnövekedést okozhat. Annak egyértelmű jelei viszont, hogy a gazdaság növekedési üteme a potenciál alá süllyed, azt jelentik, hogy csekély a kamatemelés esélye, sőt, a folytatódó piaci problémák és a gazdaság lassulásának további jelei kamatcsökkentésre is sarkallhatják az EKB-t, áll az EIU keddi londoni világgazdasági elemzésében.

A '30-as évek depressziója nem ismétlődik meg

A ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az amerikai gazdaság az idén mindössze 0,8 százalékkal növekszik a tavalyi 2,2 és a 2006-os 2,8 százalékos GDP-bővülés után, és jövőre is csak 1,4 százalékra gyorsul vissza. Ebben az előrejelzésben továbbra is benne van az jóslat, hogy az Egyesült Államok az idei év során recesszióba süllyed.

Az Economist Intelligence Unit mindazonáltal megerősítette azt a már korábban is közzétett előrejelzését, hogy nem ismétlődik meg az 1930-as évek nagy gazdasági depressziója. Annak fő oka az akkori pénzügypolitika "látványos kudarca" volt. A Federal Reserve - az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-hálózat - ugyanis, amely a visszaesés ellenére mereven ragaszkodott az aranystandard fenntartásához, egészen 1931-ig folytatta a monetáris szigorítást.

Ma már azonban rendkívül valószínűtlen, hogy a Fed ugyanezeket a hibákat megismételné; a bank - agresszív kamatcsökkentéseivel és aktívabb pénzpiaci intervencióival - már eddig is sokat tett annak demonstrálására, hogy bármely szükséges lépést kész megtenni a depresszió elkerülésére, áll az elemzésben.

Az EIU szerint az agresszív pénzügypolitikai enyhítés sem lesz elégséges a potenciálisan meredek visszaesés kivédésére, de az 1930-as évekbeli depresszió megismétlődésének elkerülésére mégis ez a helyes módszer.

A kedden kiadott májusi világgazdasági előrejelzés szerint az EIU az eddigi agresszív Fed-kamatcsökkentések nyomán további, összesen 0,75 százalékpontos amerikai pénzügypolitikai enyhítést, és szeptemberre 1,5 százalékos Fed-kamatszintet vár.

Ha azonban a gazdaság a ház által jósoltnál is markánsabban lassul, erősen valószínű, hogy a Fed 1 százalékig, vagy akár 1 százalék alá is leviszi szövetségi napikamat-célját, áll a keddi londoni EIU-elemzésben. A ház szerint a Federal Reserve azonban jövőre már ismét szigorításba kezd, mégpedig jó eséllyel agresszívabb mértékben, mint az évtized eleji recesszió után, megakadályozandó az újabb árfolyam-buborékok kialakulását.
 
Továbbra sem látszik a hitelválság vége

Az EIU ugyanakkor alaposan, az eddigi 1,46 dollárról 1,54 dollárra gyengítette az euróval szembeni idei átlagos dollárárfolyam-előrejelzését, és 1,33 dollárról 1,48 dollárra a jövő évit.

A ház szerint továbbra sem látszik az amerikai lakóingatlan-piaci válság vége, és rövid távon valószínűtlennek tűnik a piaci helyzet normalizálódása.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által a hitelválság piaci hatásairól szintén kedden kiadott elemzésben egyenesen az áll, hogy a jelenlegi likviditási válság "legalább egy évtizedig" hatással lesz a piaci struktúrára és az árazásokra. A piaci szereplők és a felügyeleti hatóságok "intenzíven fognak összpontosítani" a most felmerült kockázatok kordában tartására, például a jelzálog-kölcsönzés szabványaira.

A JP Morgan szerint a követelés-portfoliók értékpapírosítása visszatér, mivel ennek gazdasági rációja érintetlen, de a gyakorlat szerényebb mértékű, a finanszírozási oldal pedig az eddigiektől különböző lesz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Bush: az amerikai kormány igenis "határozottan" intézkedett eddig

Az amerikai kormány igenis "határozottan és céltudatosan" intézkedett eddig a "nem elsőrendű válság" leküzdése végett, pontosan úgy, ahogyan megkövetelik a mostani "feszültségek", és ezentúl is megtesz minden szükségeset a már elfogadott, 168 milliárd dolláros társasági és személyi jövedelemadó-csökkentésen kívül és felül. Azonban vigyázni kell, nehogy az állami beavatkozás csak rontson a helyzeten, mondta George W. Bush amerikai elnök egy Floridában elhangzott beszédében.

MTI Gazdaság

London: hosszú távon az euró és a dollár helyet cserélhet

A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb hosszú távú öröksége azonban geopolitikai léptékű lehet, mégpedig az, hogy az euró felválthatja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében, áll a Financial Times hétfői elemzésében.

MTI Gazdaság

USA: átalakítják a pénzügyi felügyeletet

Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson hétfőn átfogó tervet jelent be arra, hogyan kellene áramvonalasítani és szigorítani azt a szabályozási zűrzavart, amely lehetővé tette az Egyesült Államokbeli jelzálogpiaci válság felduzzadását. Az ügy fontosságára tekintettel az amerikai kormányzat előre kiszivárogtatta a terv egyes részleteit.

MTI Gazdaság

Soros újabb visszaesésre számít a piacokon

Soros György magyar származású milliárdos befektető szerint a mostani pénzügyi válság a legrosszabb a nagy világgazdasági válság óta. Soros arra számít, hogy a piacok rövid időre ugyan megnyugszanak, de még az idén újabb visszaesés fog bekövetkezni.

MTI Gazdaság

Hitelválság: ömlik ki a pénz a részvényalapokból

Csaknem 100 milliárd dollárral rövidültek meg a globális részvényalapok az idei első negyedévben, ez minden idők legnagyobb nettó tőkekivonása e befektetési konstrukciókból, áll az egyik vezető nemzetközi portfolió-figyelő cég Londonban közzétett negyedéves felmérésében.

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

Sterilizálják Pablo Escobar vízilovait

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Bivalyerős processzorral és furcsa elnevezéssel itt a Sony új csúcsmobilja

Bivalyerős processzorral és furcsa elnevezéssel itt a Sony új csúcsmobilja