szerző:
hvg.hu

Az ING Befektetési Alapkezelő elemzői szerint a fejlett világban elkerülhetetlenné vált a recesszió, csak fokozatos és enyhe fellendülés várható a 2009/2010-ben.

A bizonytalansági tényezők legalább egy részén túl vagyunk már, de talán ez az egyedüli jó hír, hiszen a G7 országokban a gazdasági recesszió már biztosra vehető – állapítja meg az ING legfrissebb elemzése. Az elemzők szerint a reálgazdaság jelenlegi gyengélkedése már semmi mással nem magyarázható.

Az ING elemzői szerint nem a legrosszabb szcenárió fog megvalósulni, hiszen a politikai döntéshozók "bármi áron" hajlandóak megakadályozni a tőkebefektetések értékének drasztikus csökkenését, a hitelezés összeomlását és a reálgazdaság meggyengülését. Az elemzők úgy vélik, hogy a világ jegybankjainak koordinált kamatcsökkentése és a hétvégén bejelentett kormányzati mentőcsomagok megteszik pozitív hatásukat. Továbbá az is látszik már, hogy a jegybankok szinte korlátlan likviditás pumpálása a pénzügyi rendszer kerekét újra mozgásba fogja hozni. Emiatt az elemzők szerint az intézkedések elérik a céljukat.

Az elemzők szerint a központi bankoktól és a kormányoktól érkező (a bankrendszeren kívülről jövő) likviditás tovább javítja a pénzügyi rendszer működését. Ez azonban nem akadályozhatja meg a fejlett gazdaságok összehúzódását a második félévben, de elkerülhetővé teszi a gyors összeomlást.

Sőt, a recesszió a deflációs hatása miatt (csökkenő alapanyagárak) további teret nyit a kamatcsökkentésekhez. AZ ING elemzése szerint 2009-től egy fokozatos, de csak enyhe mértékű kibontakozás indul el, jelentősebb növekedés csak 2009 végén vagy 2010 elején bontakozhat ki.

Történelmi csúcson a kockázati prémiumok

Az utóbbi hetekben a globális pénzügyi rendszer elleni spekulatív támadások arra késztették a kormányokat, hogy direkt módon is avatkozzanak be, és így stabilizálják a rendszer fontosabb tagjait. Miután a bankok szolvenciája körüli félelmek megnövekedtek, és az egyéb szektorok profitkilátásait is lefelé módosították az elemzők, a részvénypiacok sok éves mélypontokra estek.

Igaz ugyan, hogy a legtöbb eszközosztály fundamentumai sokat romlottak, ez azonban még önmagában nem magyarázza a piacon tapasztalt erőteljes kényszereladásokat (ezeket hedge fundok, bankok és nyugdíjalapok erősítették fel). Ez vezetett el aztán a kockázati prémiumok óriási növekedéséhez, ami hűen tükrözte a gazdaság megnövekedett alapvető és fundamentális kockázatait; a kötvény, részvény- és devizapiacok a legerőteljesebb recessziót árazzák, így a kockázati prémiumok történelmi csúcsokra emelkedtek.

A piacok azonban nem a tényleges helyzetet árazzák az elemzők szerint, hanem a likviditás hiánya áll az extrém árazás hátterében. Erre abból következtetnek, hogy miután gyakorlatilag eltűntek a vevők a piacokról, a globális magas hozamú kötvények és a szenior bankhitelek nagy értékcsökkenése az utóbbi néhány hétben zajlott le. A piac most azt feltételezi, hogy 10 kibocsátóból 5 fizetésképtelenné válik a következő néhány évben, a szenior bankhiteleknél ez az arány 70 százalék.

Részvénypiac: extrém pesszimizmus

A globális részvények már jelentős – a csúcstól számítva 43 százalélos – áresésen vannak túl. Az értékeltségi szintek most azt jelzik, hogy jelentős csökkenés várható a jövőben elért vállalati eredményekben is. Az október 9-i záróárakat nézve megállapítható, hogy az európai részvényeknél átlagosan 45 százalékos eredménycsökkenés árazódott be (40 százalék globálisan).

Ez a csökkenés még a nagy történelmi recessziókkal összehasonlítva is jelentősnek mondható az ING elemzése szerint, hiszen a ciklikus iparágaknál már 60 százalékos eredménycsökkenést vár a piac.

A piac extrém mértékű pesszimizmust mutatott. A jövőre vonatkozóan azt tartjuk a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy ugyan a volatilitás még egy ideig megmarad, de valószínűleg már nagyon közel vagyunk a “piac aljához”. Az alacsonyabb inflációs környezet pedig a részvények értékeltségi szintjeire jó hatást fog gyakorolni.

Az ING elemzői a vállalati eredményekben ténylegesen jelentkező mélypontot 2009 második felére teszik.

Kocázatok még vannak

A globális pénzügyi rendszer teljes összeomlásának és a gazdaság jelentős recessziójának kockázata még továbbra is megmaradt. Ha az összeomlás bekövetkezik, akkor mind a kötvény mind a részvénypiacok tovább fognak esni, de a G7-es országok hosszú távon is stabil kilátásokkal rendelkező vállalatai fel fognak értékelődni.

Mivel azonban a politikai vezetés gyors reakciói és a gazdasági vezetés fokozott figyelme nem ezt valószínűsíti. Az ING elemzése szerint a gazdaságtörténetben még sohasem volt arra példa, hogy hónapok vagy inkább hetek alatt az országok kormányai lépjenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

"Fekete szerda" - a nap legnagyobb vesztese a BUX

Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben.

MTI Gazdaság

Forintért kínál eurót a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki együttműködési megállapodása alapján a jegybank új eurólikviditást nyújtó O/N FX-swap rendelkezésre állást vezet be október 16-tól visszavonásig, melynek keretében az MNB partnerei minden kereskedési napon előre meghatározott áron helyezhetnek el forintot a jegybanknál euróért cserébe, FX-swap ügyletek keretében.

MTI Gazdaság

Svájc is bankmentő csomagot fogadott el

A svájci kormány, a nemzeti bank és befektetői csoportok frankmilliárdokkal sietnek a bajba jutott bankok segítségére. A bankmentő csomag részeként a kormány a jelenlegi 30 ezer frankról felemeli a svájci bankokban tartott betétek garanciáját, a konkrét összeg azonban egyelőre nem ismert.

MTI Gazdaság

Elemzők: pozitív hatása lehet az MNB-EKB megállapodásnak

Az MNB és az EKB bejelentése öt milliárd euró hitelkeretről a deviza-swap piac likviditásának elősegítése érdekében újabb lépés, amely megnyugtatóan rendezheti a piacokat – mondta Cselényi György a BNP Paribas kamatkereskedési igazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemezők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Gazdaság

Nyers Rezső a Commerzbank elemzői vakságát ostorozza

Formálisan nehéz vitatni a Commerzbank elemzésének egy-egy elemét, alapjaiban az egész mégis hamis; tipikus esete annak, amikor valaki "nem látja a fától az erdőt" – mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára, a hitelintézet szerdán publikált elemzésére reagálva.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A francia kormány 360 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el

Franciaország is felsorakozott azon államok mögé, amelyek hétfőn a válság leküzdésére a bankoknak mentőövet dobtak. Franciaország összesen és maximálisan 360 milliárd euróig támogatja a bankközi hitelforgalmat és erősíti meg a pénzügyi válságban meggyengült bankokat.

MTI Gazdaság

Veres: az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent – közölte Veres János pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: Magyarországot az IMF-fel kabátlopási ügybe keverték

A magyar gazdaság állapota semmiben sem hasonlít Izlandéhoz, a szerdai magyarországi piaci fejleményeket azonban olyan általános befektetői pánik vezérelte, amely minden hírből, például az IMF-tárgyalásokról szóló beszámolókból is rossz hírt tud kreálni – fejtették ki szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők.

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Videó: Egereket küldött a NASA az űrállomásra, egészen furcsán kezdtek viselkedni

Kiszámolták, mennyi pénzt lehetne a Mortal Kombat 11-ben elkölteni – és igen nagyokat pislogunk

Kiszámolták, mennyi pénzt lehetne a Mortal Kombat 11-ben elkölteni – és igen nagyokat pislogunk

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Új skót függetlenségi népszavazást akar a miniszterelnök 2021-ig

Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést

Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést