szerző:
hvg.hu

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felelős a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért, ezért a Nyugatnak többet is kellene vállalnia a stabilitás megteremtésében, mint a feltörekvő országoknak – mondta Charles H. Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezérigazgatója.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Nem igaz az, hogy a magyar bankrendszer sérülékeny, a poblémák a nemzetközi pénzügyi rendszer véráramán keresztül érték el az országot. Ennek terhét pedig nem a magyar állapolgároknak kellene viselniük, hanem a nyugati országok kormányainak és a pénzügyi intézményeiknek - jelentette ki Charles Dallara. Az IIF vezérigazgatója szerint a magyar bankszektor erős és abszurdnak nevezte Magyarország Izlandhoz való hasonlítását. A magyar pénzügyi rendszer sokkal stabilabb, mint az izlandi. Összehasonlításként említette, hogy míg a magyar devizaadósság a GDP mintegy 50 százalékát, addig az izlandi a saját GDP-jének mintegy 800 százalékát teszi ki.

Elismerően nyilatkozott arról, hogy Magyarország az elmúlt két évben jelentősen lefaragta a költségvetési hiányt, de az államháztartás finanszírozási igényét illetően további költségcsökkentést tartana szükségesnek. Véleménye szerint, ha Magyarország egy 5-7 százalékos növekedési pályára szeretne állni később, a jelenlegi nagyvonalú szociális ellátórendszerből is le kell faragnia. Egy ország jóléte a munkaheyteremtéseken keresztül alapozódhat meg és nem az állami szerepvállalásból – jegyezte meg.

Az IIF-ről
Az IIF-et 1983-ban alapították a nemzetközi adósságválságra válaszul. Tagjai között szerepelnek a legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankok, biztosítók és alapkezelő társaságok a világ több mint 70 országából. Az IIF a pénzügyi társaságok mellett együttműködik kormányzatokkal, nemzetközi szervezetekkel, valamint nemzetközi vállalatokkal, így az egyik legbefolyásosabb nemzetközi pénzügyi szövetség. Közel 400 tagja között megtalálható a legtöbb magyarországi bank is.
Szintén jelentős lépésnek nevezte az MNB és a kereskedelmi bankok által péntek délután kiadott közös nyilatkozatot, amely szerint a jövőben szigorúbb feltételek mellett ugyan, de továbbra is bővül a devizahitelezés, de a svájci frank alapú hitelek aránya csökkenő lesz, helyét várhatóan a forint- és az euró-alapú hitelek veszik át. A megállapodással kapcsolatban az IIF vezérigazgatója bizakodásának adott hangot.

Charles H. Dallara a pénzügyi válságot egy nyugatról indult problémaként jellemezte, amelynek okai nem a magyar gazdaságban keresendők. Ugyanakkor utalt utalt arra, hogy az Egyesült Államok és Nyugat-Európa belépett a recesszió előszobájába. Üdvözölte, hogy a válság hatására megrendült bizalmat a jegybankok és az országok vezetői próbálják helyreállítani, ez azonban - mint mondta - időbe telik majd.

A pénzügyi szakember úgy véli, hogy a válság után a pénzügyi piac koncentráltabbá válik, a bankrendszer valószínűleg kisebb tőkeáttétellel, körültekintőbb kockázatkezeléssel fog működni, a vezetői bónuszok mérsékeltebbek lesznek, a bankok forrásaik között inkább a betétekre fognak támaszkodni.

Sz.Zs.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Pénzügyi válság percről percre

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli az "aljas" Srí Lanka-i terrortámadást

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak