WSJ: Kelet-Európát csak a szolidaritás mentheti meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csak az együttműködés és a szolidaritás akadályozhatja meg Kelet-Európában az önbeteljesítő jóslatok megvalósulását, fejtette ki a Wall Street Journal hasábjain a bruegeli egyetem két kutatója.

A szerzők, Darvas Zsolt és Jean Pisani-Ferry emlékeztetnek arra, hogy az Európai Unió vezetői március elején lezajlott csúcstalálkozójukon elutasították a kelet-európai uniós országok együttes megsegítésére szolgáló pénzügyi alap létrehozatalának tervét, azt hangoztatván, hogy minden egyes ország speciális eset. Ami a szerzők szerint valóban így van, de szerintük nem szabad elfeledkezni a regionális dimenziókról sem.

Az, hogy az Európai Uniónak nincs valódi válasza a posztkommunista uniós országokban kialakult válságra, a szerzők szerint gazdasági és politikai kockázatokat egyaránt magában rejt. A piacok folyamatosan aggódnak emiatt, amit egyértelműen jelez, hogy az uniós csúcs után a Kelet-Európában leginkább elkötelezett Ausztriában jelentősen megemelkedett a szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) ára.

A politikai kockázatokat illetően a szerzők arra utalnak, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a demokratikus értékek és intézmények iránt való elkötelezettség összehasonlíthatatlanul nagyobb ugyan a közép-kelet-európai országokban, ám a kockázatokat e tekintetben sem szabad alábecsülni.

A szerzők javasolják, hogy az Európai Unió kiterjedtebb szerepet, nagyobb regionális felelősséget vállaljon magára. Konkrétan azt verik fel, hogy valutacsere megállapodások keretében a nem eurózóna-tagországok államkötvényeit is fogadják el a hitelek fedezeteként. Emellett a nem-eurózóna uniós tagországoknak is ajánlják fel az euró újrafinanszírozási lehetőségeket. A szerzők szerint ezeket az intézkedésekkel átmenetileg a mostani rendkívüli körülmények közepette lehetne alkalmazni. Szerintük ezekkel a lépések kedvező piaci hatásokat váltanának ki.

Írásukat a szerzők azzal zárják, hogy felhívják a figyelmet: Európának nem szabad a koordináció hiányának hibájába esnie, mint azt az utóbbi időben nyilvánvalóan demonstrálta. Mint írják, eléggé kínos, hogy ha a Világbank elnöke hívja fel az Európai Unió felelősségére a figyelmet, az viszont már egyenesen fájdalmas, ha ugyanez a figyelmeztetés az ideges tőkepiacoktól érkezik.