Az Emfeszt jelképes összegért, 1 dollárért adták el, s a szerződést megtámadni a moszkvai gazdasági bíróságon lehet – írta címlapján a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap a birtokába került szerződést idézve „Magyarország 1 dollárért” című cikkében csütörtökön.

A lap felidézte, hogy az Emfeszt – Dmitrij Firtas ukrán üzletember utolsó jelentős gázzal foglalkozó cégét – április végén elvitte Firtastól Góczi István vezérigazgató egy évekkel korábban kiadott meghatalmazással élve, s az Emfesz a svájci székhelyű RosGas AG tulajdonába került.

A szerkesztőség birtokába jutott szerződésből kiderül, hogy a vételár 1,00 dollár volt, és az üzletet az addigi tulajdonos, a ciprusi székhelyű Mabofi Holding nevében kötötte meg Góczi István. Ennek értelmében a RosGas kapja meg az Emfesz 2009-es, egész éves bevételét, s minden esetleges vitát a moszkvai gazdasági bíróságon kell rendezni.

Góczi István a Vedomosztyinak úgy nyilatkozott, hogy az eladás kényszerlépés volt. „Ezzel megmentettem a céget a csődtől, és most újra szállíthat gázt a magyar fogyasztóknak. Az Emfesznek hatalmas adósságai voltak a RosUkrEnergóval (RUE) szemben, de ennek ellenére hiteleket adott Firtas utasítására az üzletember társaságainak” – mondta.

Az eladásról szóló szerződés szerint az Emfesz a RUE-nak 356,5 millió dollárral tartozik, ebből 295,1 milliót átütemeztek, míg a korábbi tulajdonos Mabofi 280,5 millió dollárral tartozik az Emfesznek.

„Szerintünk semmiféle üzlet nem jött létre, a Mabofi nem szándékozott eladni sem az Emfeszt, sem annak részét” – mondta a lapnak Knopp András, a Dmitrij Firtas vagyonát összefogó Group DF egyik vezetője. Mint mondta, a volt tulajdonos már be is nyújtotta keresetét a budapesti fővárosi, valamint a Pest megyei bírósághoz, amelyben az üzlet semmisnek nyilvánítását kérte. A svájci Zug kanton bírósága május 28-án megtiltott az Emfesz és a RosGas részvényeivel való bármilyen üzletet.

Knopp András nem ért egyet Góczi Istvánnal abban, hogy az Emfesz a csőd szélén lett volna és gyors mentésre lett volna szükség. „Góczi maga adott hiteleket a Mabofinak, a RUE-val szembeni adósságok fele pedig Firtasé, aki nem kapott osztalékot a 2008. év után. Emellett az üzletkötés pillanatában az Emfesz számláin nem kevesebb, mint 150 millió dollár volt, s ezek szerint ezt vette meg a RosGas 1, azaz egy dollárért” – mondta.

A Gazpromnak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz – közölte az orosz monopólium szóvivője, míg Góczi a Gazpromot illetően nem kívánt nyilatkozni. „Az üzletet jóváhagyta a magyar energetikai felügyelőség, ezzel a kérdés lezárult. A moszkvai bíróságot pedig a legsemlegesebbként választottuk” – mondta Góczi István. Hozzátette, hogy a RosGasnak hamarosan új tulajdonosa lesz, nevezetesen az Overgas vizsgálja a megvásárlás lehetőségét, de érdeklődik egy kazahsztáni társaság és egy független orosz gázkitermelő, ezeket azonban Góczi nem kívánta megnevezni – írta a Vedomosztyi.

Dmitrij Firtas a Gazprommal közösen a RosUkrEnergo tulajdonosa. A RUE évekig szerepelt közvetítőként az orosz-ukrán gázüzletben, az orosz fél közlése szerint Viktor Juscsenko ukrán elnök kérésére, de a januárban Julija Timosenko ukrán miniszterelnök által aláírt, tíz évre szóló orosz-ukrán gázszállítási szerződésben már nincsenek közvetítők. A RUE a Gazpromtól vásárolt gázból Ukrajnán kívül Lengyelországba és Magyarországra is szállított. Az utóbbi üzlet az Emfesz útján zajlott, amely a magyarországi gázszükséglet mintegy negyedét fedezte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az EMFESZ közvetlenül a Gazprommal tárgyal a gázszállításról

Közvetlenül a Gazprommal tárgyal az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a földgázszállításról azért, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit – közölte Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Újabb orosz sajtótalálgatások az Emfeszről

Nem világos, mi indította Góczi Istvánt, az Emfesz ügyvezetőjét a cég eladására, amint az sem, hogy egyáltalán miért adták el az Emfeszt, s a legnagyobb rejtély az, hogy ez mennyiben segíti Magyarország gázellátását – tette fel a kérdést pénteken a Vedomosztyi című orosz lap.

MTI Gazdaság

Orosz kézben az egykori magyar gázcég

A svájci bejegyzésű RosGas AG tulajdonába került az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. - erősítette meg a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap hírét Gallyas Igor, az Emfesz szóvivője. A svájci cég az orosz Gazprom "érdekkörébe tartozik".

MTI Gazdaság

Zavartalan a magyar fogyasztók gázellátása

A szerdai napra vonatkozó gázszállítások mennyiségéről folyik az egyeztetés az ukrán Ukrtransgaz gázszállító céggel, de a magyarországi felhasználás teljes egészében biztosított a belföldi termelésből, a magyarországi gáztárolókból és az importból - közölte a földgázrendszer irányításáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. szerdán.

Marabu FékNyúz: Államgépezet

Marabu FékNyúz: Államgépezet

Helsinki Bizottság: a Rendészeti Panasztestület megszüntetése a problémakör lefokozása

Helsinki Bizottság: a Rendészeti Panasztestület megszüntetése a problémakör lefokozása

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Német kardiológusok: Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását

Német kardiológusok: Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy fontolóra kell venni betiltását

Két fideszes képviselő besegítene a stadionépítésekbe

Két fideszes képviselő besegítene a stadionépítésekbe

Tajvanon láttuk az egészségügy jövőjét

Tajvanon láttuk az egészségügy jövőjét