Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn csütörtökön nyilatkozatban köszönte meg, hogy az amerikai kongresszus megadta a felhatalmazást az Egyesült Államok 100 milliárd dolláros hozzájárulásához az IMF kölcsönalapjának feltöltéséhez.

A vezérigazgató úgy vélte, ez segíti az IMF reformját is, amelynek eredményeképp növekedni fog a "dinamikus felzárkózó piacok" képviselete, azaz kvótája a nemzetközi pénzintézetben, és jobban hallathatják hangjukat a "kis jövedelmű országok".

A legerősebb gazdaságú fejlett és felzárkózó országok, a Húszak (G20) április eleji, londoni csúcstalálkozóján született megállapodás arról, hogy 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növelik a valutaalap közvetlenül mozgósítható tőkekészletét, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok segítésére.

Ehhez a feltöltéshez járult hozzá most az Egyesült Államok, hitelkeret formájában. Japán már korábban hozzátett 100 milliárd dollár hitelt a feltöltéshez, és az EU-tagországok is ígértek összesen mintegy 100 milliárd dollárt. Rövidesen lehívható lesz Kanada 10 millió dolláros és Norvégia 4,5 milliárd dolláros hozzájárulása. Svájc is körülbelül 10 milliárd dollárt ígért. Oroszország, Kína és Brazília, eddigi szándéknyilatkozataik szerint, összesen 70 milliárd dollárral járulnának hozzá a feltöltéshez, az IMF adósságleveleiből vásárolván.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Strauss-Kahn: a válság nehezén valószínűleg már túl vagyunk

Valószínűleg túl van már a mélyponton a válság, de nehéz biztos előrejelzést adni - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke pénteken Bécsben egy sajtótájékoztatón. Sok múlik azon, hogyan sikerül helyreállítani az egyensúlyt a bankszektorban - mondta Dominique Strauss-Kahn.

MTI Gazdaság

Uniós segély Szerbiának

Az Európai Bizottság 100 millió euró segéllyel támogatja a szerb költségvetést - jelentette be Bozsidar Gyelics szerb miniszterelnök-helyettes.

MTI Gazdaság

A lettek nagyon bíznak az IMF-mentőövben

Lettország miniszterelnöke bízik abban, hogy az IMF és az Európai Unió hamarosan további hiteleket nyújt országának, amelyek szerinte életfontosságúak az államcsőd elkerüléséhez.

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában