szerző:
MTI

A kínai GDP 8,2 százalékos növekedését jósolja 2009-re az Ázsiai Fejlesztési Bank (ÁFB) kedden kiadott előrejelzésében.

A pénzintézet most magasabbra tette a kínai hazai össztermék várható éves emelkedésének arányát, mint korábban. Ezt a nagy összegű banki hitelkihelyezések és az erőteljes állóeszköz beruházások hatásával indokolja. Az ÁFB március 31-én 7 százalékra becsülte az ez évi növekedést. A kínai kormány 2009-re 8 százalékos GDP-bővülést célzott meg.

A bank elemzésében megállapítja, hogy a kínai központi gazdaságélénkítő intézkedéseknek, különös tekintettel a gazdaságba pumpált pénznek a hatására sikerült a válság hatásait jelentősen mérsékelni, miközben megteremtették a különböző ágazatokban a megújulás feltételeit.

Az ÁFB szerint 2010-re a kínai gazdaság 8,9 százalékos növekedésével kell számolni, ami nem kis részben az infrastruktúra intenzív fejlesztésének, az építőipari beruházásoknak, a növekvő fogyasztásnak, valamint a továbbra is meghatározó exportnak az eredménye lesz.

A bank előrejelzése szerint a fogyasztói árindex (CPI) idén 0,5 százalékkal fog csökkenni a tavalyi év azonos időszakához képest, míg 2010-ben már 3,0 százalékos inflációra számítanak.

Elemzők megjegyzik, hogy a kínai gazdaságirányítás előtt álló komoly kihívás a gazdasági folyamatok mögött rejlő veszélyek felismerése, és megfelelő intézkedésekkel azok kivédése. A veszélyek közé sorolják, hogy a hitelek egy része spekulációs tőkévé változott és nem ritkán a tőzsdén landol, továbbá egyes ipari ágazatokban túltermelésére lehet számítani. E veszélyek elhárítására elképzelhető, hogy a központi kormány ismét megszorító pénzügypolitikát vezet majd be, és középtávon a maga eszközeivel visszafogja a növekedést - áll az Ázsiai Fejlesztési Bank friss jelentésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Megugrott Kínában a kihelyezett hitelállomány

A kínai bankirányítás felszólította a pénzintézeteket arra, hogy figyeljenek jobban a hitelképességi kritériumok betartására, a hitelt igénylők ellenőrzésére, és csökkentsék a lehető legkisebbre a kockázatot. A figyelmeztetésre azt követően került sor, hogy az év első nyolc hónapjában Kínában jelentősen megugrott a hitelállomány, köztük a rossz hiteleké is. Hu Csin-tao (Hu Jintao), a Kínai Népköztársaság elnöke pedig egy vasárnapi tanácskozáson kijelentette, hogy Kína újfajta gondokkal kényszerül szembenézni.

Vélemény

Miért él már csak húszezer kínai Magyarországon?

A Budapesti Corvinus Egyetem 2007 óta működő Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központjának igazgatóját, P. Szabó Sándort kérdeztük a magyar-kínai kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, az itt élő kínai közösség megritkulásának okairól, a kínai gazdasági „lufi” kipukkadásának esélyéről. Az igazgató előzőleg közel tíz évig az ELTE kínai szakán tanított, most is oktat, kutat, szakterülete a mai kínai gazdaság és társadalom, illetve az ókori kínai filozófia.

MTI Gazdaság

Kínában a beruházások pörgetik a 8 százalékos gazdasági növekedést

A kínai kormány továbbra is erősen bízik az év elején elképzelt, legalább 8 százalékos idei gazdasági növekedésben, és – amint a kormányfő csütörtökön a piac megnyugtatására megismételte – folytatja a költségvetési ösztönzést és a laza pénzügypolitikát, nehogy alábbhagyjon a lendület.

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát