szerző:
MTI

Az építőipar még nem jutott túl a válság nehezén, annak ellenére sem, hogy sok mutató már a gazdasági fellendülésre utal: szárnyal a tőzsde, erősödik a forint, és augusztusban kevesebb építőipari céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás is, mint egy évvel korábban – áll az Opten céginformációs szolgáltató szerdai közleményében.

Augusztusban mindössze 137 magyar építőipari céget számoltak fel, hosszú hónapok óta a legkevesebbet. Ennél tavaly augusztusban, a válság kitörését megelőző utolsó "békehónapban" is több cég ellen indítottak fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők: akkor 154 cég jutott erre a sorsra az ágazatból.

Hiába a jónak látszó adat, tartani lehet attól, hogy az ágazat még huzamosabb ideig viseli a válság terheit, a magyar gazdaság ugyanis még nem állt növekedési pályára. „Átmeneti jelenségről van szó, feltehetően sokkal inkább a cégbírósági szabadságolások, semmint az üzleti környezet javulása vezetett erre az eredményre" – véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a közlemény szerint.

Minden egyéb adat arra mutat, hogy a felszámolási hullám még nem tetőzött. Nyár eleje óta 12 olyan építőipari vállalkozás került felszámolás alá, amelynek éves árbevétele korábban meghaladta az egymilliárd forintot, márpedig ezek az ágazatban szokásos alvállalkozói rendszer miatt több bajba jutott céget hagyhattak maguk után. Megerősíti a stratégiai igazgató véleményét, hogy a végelszámolásoknál sem következett be a felszámolásoknál tapasztalt hirtelen fordulat. Augusztusban 101 építőipari cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok, miközben egy évvel ezelőtt csak 55 cég fejezte be működését az ágazatban. A szakemberek kedvező adatnak tartják, hogy míg tavaly a nyolcadik hónapban 713 új cég alakult, addig az idén csak 348. Ez ugyanis szerintük azt jelenti, hogy az amúgy is szétaprózott tulajdonosi szerkezet nem hígul tovább, a megszűnt vállalkozások romjain nem jönnek létre újabb, eleve tiszavirág-életűnek szánt cégek.

Az elmúlt 3 hónapban felszámolt legnagyobb építőipari vállalkozások között van az Integrál-Hexa Magasépítőipari és Fővállalkozói Zrt. (Győr) 6,8 milliárdos, a Csaba-Ép Kivitelező és Tervező Kft. (Békéscsaba) 4,4 milliárdos, a BAUCONT Építőipari Zrt. (Tata) 4,1 milliárdos és a Bau-System Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Pély) 2 milliárd forintos árbevétellel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva, szezonálisan korrigálva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: júniusban már bővült az építőipar termelése

Az előző hónapok csökkenése után júniusban már jelentősen bővült az építőipari termelés volumene: a kibocsátás mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Az Opten szerint a cégadatok még nem mutatják az építőipar fellendülését

Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipar teljesítménye júniusban csaknem 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a cégadatokon még messze nem látszik az ágazat válságának vége: júliusban 290 céggel szemben indult felszámolási eljárás az ágazatban, ami az Opten szerint lényegében megegyezik a tavasszal mért havi 300-as értékekkel.

MTI Gazdaság

A jövő év második felében indulhat növekedésnek az építőipar

Az elmúlt két és fél évben 30 ezer fővel csökkent az építőiparban legálisan foglalkoztatottak létszáma, jelenleg a rendelésállomány 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a kilábalás a jövő év második felében kezdődhet - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke csütörtökön az Építők Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Felajánlotta fizetését a Haladás kapusa a Srí Lanka-i áldozatoknak és családjaiknak

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Ezért nem jó, ha a világ első embere a Twitteren át kommunikál a világgal

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?