szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Túl szigorú feltételek mellett hitelezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak, Lettországnak és Ukrajnának - írta egy amerikai tanulmány a Der Standard című osztrák lap keddi ismertetése szerint.

A washingtoni székhelyű Gazdasági és Politikai Kutatások Központja (Center for Economic and Policy Research - CEPR) az említett három országról készült tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy az IMF a szükségesnél rosszabb helyzetet idézett elő. Ha érzékenyebben reagált volna, kevesebb munkahely szűnt volna meg és kisebb megszorításokra lett volna szükség a szociális ellátások terén. Ukrajna esetében az IMF politikája az ország politikai destabilizáláshoz is hozzájárult a CEPR szerint - írta a Der Standard.

A megállapítás új lendületet ad egy régi vitának - szögezte le a lap, felidézve, hogy a pénzintézet válságkezelését korábban is érték bírálatok, például az 1990-es években egyes ázsiai országoknak szabott hitelfeltételeket illetően. A Valutaalap azzal érvel, hogy tanult a hibáiból és már nem ír elő szigorú reformokat. Erre azonban a CEPR szerint nem is volt szükség: az IMF mindhárom országtól szükségtelenül kemény költségvetési fegyelmet várt el, és részben alábecsülte a válság mértékét.

Ukrajna esetében például 2008 novemberében 16,4 milliárd dollár készenléti hitelt hagyott jóvá az IMF a költségvetési hiány felszámolásának feltétele mellett. Az ukrán államadósság azonban alacsony, a GDP mintegy 10 százaléka körüli, a CEPR szerint ezért az IMF-nek engedélyeznie kellett volna állami gazdaságélénkítő intézkedéseket a válság ellensúlyozása érdekében. A cikk szerint a CEPR hasonló megállapításokat tesz a másik két országról is.

Az IMF-fel kapcsolatos kritikákat osztja az Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Bécsi Intézete (WIIW) két elemzője, Vaszilij Asztrov és Vladimir Gligorov is. Gligorov ugyanakkor rámutatott arra is, hogy idővel enyhítette a hitelfeltételeket az IMF és mindhárom országnak nagyobb költségvetési hiányt engedélyezett.
Az IMF hitelezési politikájával kapcsolatos bírálatok a nemzetközi pénzintézet szerdai isztambuli éves értekezletén is vitára adhatnak okot. Az IMF azonban elégedett az eredményekkel, egy új, belső jelentésben megfogalmazott értékelés szerint hozzájárult "a válság legrosszabb következményeinek elhárításához" - írta a Der Standard.

A Standard-cikk szerzője a tanulmány ismertetésén túl külön is kommentálta a témát. Ebben úgy vélekedett: mindkét oldalnak igaza van, az IMF-nek és bírálóinak is. Az IMF valóban tanult a hibáiból és nem szab olyan szigorú feltételeket, mint az ázsiai válság idején, mégis okozott károkat. Joggal övezi értetlenség, miért szabott nulla költségvetési hiányt kezdetben feltételként Ukrajnának, hiszen Kijev így nem tudott konjunktúraprogramot beindítani. A kritikusok kiemelik, hogy a takarékossági intézkedések csaknem mindig a rossz szociális helyzetűeket érintették: Magyarország és Lettország a nyugdíjakon és az egészségügyi kiadásokon takarékoskodik, Ukrajnában pedig 20 százalékkal emelkedik a lakossági gázár.

Ezekért a takarékossági intézkedésekért azonban nem egyedül az IMF a felelős. Ukrajnában politikai képtelenség volna a gazdag oligarchákat a kasszához hívni, Magyarországon és Lettországban is gyenge volt a kormányok ellenállása az IMF-programmal szemben. Végezetül a nyugati EU-tagállamok éppen a válság csúcspontján vonakodtak megfelelő segítséget nyújtani kelet-európai partnereiknek - írta a Der Standard.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Elad aranytartalékaiból az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 400 tonna aranyat ad el, ami tartalékainak egy nyolcada. A bevételt – ami a jelenlegi árak mellett 13 milliárd dollárt jelent – a nemzetközi pénzügyi szervezet a válság miatt megnövekedett feladatainak ellátására fordítja, többek között szegény országoknak nyújt hiteleket.

MTI Gazdaság

IMF: le kell faragni az államadósságot

Magyarország államadóssága a GDP 80 százaléka körüli szinten van, ami kiugróan magas a közép-kelet-európai országokkal összehasonlítva – mondta Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője, hozzátéve, hogy kulcsfontosságú a fiskális fegyelem fenntartása, és amennyiben a megkezdett és tervezett fiskális reformokat végrehajtják az országban, a GDP-arányos adósság már 2011-ben csökkenésnek indulhat.

MTI Gazdaság

IMF: folytatódik a gazdasági válság

A gazdasági válságnak nincs még vége, ezért további lépéseket kell tenni a pénzügyi piacok szabályozása érdekében - nyilatkozta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Der Spiegelnek.

MTI Gazdaság

Argentína a 2002-es államcsőd után most békül ki az IMF-fel

Argentína engedélyezni készül az Nemzetközi Valutaalap (IMF) számára, hogy áttekintse gazdaságát, amivel elérhetővé válik, hogy az ország – 2002-es államcsődje óta először – visszatérjen a nemzetközi hitelpiacra. A latin-amerikai ország 2006-ban befagyasztotta kapcsolatait az IMF-fel.

hvg.hu Gazdaság

Oszkó a Dow Jones-nak: miért hosszabbították meg az IMF kölcsönét

Oszkó Péter pénzügyminiszter a Dow Jones-nak nyilatkozva elmondta: az ország javuló pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy az IMF jelenlegi kölcsönének jövő októberi lejárta után ne kelljen újabb hiteleket felvenni a szervezettől. A magyar fiskális és monetáris politikáról szóló fejtegetéseit a mai Wall Street Journal idézi.

MTI Gazdaság

Le Figaro: az IMF elégedett Magyarországgal

Miután a csődöt Magyarország 2008-ban épphogy elkerülte, jelenleg jó úton van a pénzügyi rendszer rendbetételéhez. Ezt az elégedettséget fejezte ki a Le Figaro című francia napilap szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) legutóbbi, harmadik felülvizsgálata során elért szakértői szintű megállapodás.

MTI Gazdaság

Az IMF a pénzügyi tranzakciók magadóztatásának lehetőségét vizsgálja

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megvizsgálja, hogy miként lehetne a pénzügyi szektorra terhelni a globális gazdasági válság költségeinek egy részét, egyebek között a határokon átívelő pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén – szivárgott ki pénteken a világ legnagyobb fejlett és fejlődő országait, és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport tanácskozásáról.

MTI Gazdaság

Több mint négyszáz tonna aranyat ad el az IMF

Jóváhagyták a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagállamai pénteken, hogy az IMF több mint 400 tonna aranyat adjon el tartalékaiból, a bevételből pedig hitelt nyújtson a szegény országoknak és megszilárdítsa saját pénzügyeit.

Friss lista: ezeket a telefonokat választják most a legtöbben

Friss lista: ezeket a telefonokat választják most a legtöbben

Magyar származású nő csalhatta lépre Ibizán Strachét

Magyar származású nő csalhatta lépre Ibizán Strachét

Rendkívüli emelés jön, hétfőtől megint drágul az üzemanyag

Rendkívüli emelés jön, hétfőtől megint drágul az üzemanyag