szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő hónapokban komoly felhajtóerőt generálhatnak a hazai részvény- és kötvénypiacokon a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló, tavaly augusztusban hatályba lépett kormányrendelet devizamegfeleltetési szabályokra vonatkozó rendelkezései – véli Pillár Zsolt, a mintegy 109 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont kezelő Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A magánnyugdíjpénztárak idén szeptember 30-a után, a növekedési portfóliók vagyonának legfeljebb 35 százalékát tarthatják nem forintban denominált eszközökben. Pillár Zsolt a globális és a magyar részvénypiacokon 10-12 százalékos hozamot prognosztizál 2010-re. Az igazgató elmondta: „Azt valószínűsítjük, hogy a nyugdíjpénztári növekedési portfóliók hozamai 2010-ben is közelítenek majd a részvény- és kötvénypiacok teljesítményéhez.”

A nyugdíjpénztárak devizaalapú kitettségét korlátozó, tavaly augusztusban életbe lépett kormányrendelet hatásait összefoglalva Pillár Zsolt kifejtette: „Eddig nem volt érzékelhető, hogy bármiféle fékező hatása lett volna a rendeletnek, s az elmúlt fél év nem támasztotta alá a hatályba lépését megelőző aggodalmakat sem. Ráadásul azok a pénztárak, amelyek már tavaly megfeleltek a növekedési portfóliókra előírt 35 százalékos limitnek és magyar eszközökbe fektettek, igen jó hozamokat produkáltak, köszönhetően a hazai részvény- és kötvénypiacok egymást erősítő hatásának. A magyar állampapírpiac teljesítményét kifejező MAX Composite index 2009-ben 14,12 százalékos hozamot produkált, míg a BUX index 73 százalékot meghaladó növekedésével a világ élvonalába került.”

„A nyugdíjpénztári keresletélénkülés elsősorban a kicsi és közepes kapitalizációjú tőzsdei cégeknek jelenthet igazán előnyt. Ilyenek lehetnek a PannErgy, az RFV vagy a Rába papírjai. A magyar és a régiós részvénypiacokon erre az évre 10-12 százalékos növekedést várunk, míg a fejlett piacokon 10 százalék körülivel számolunk, ám valamennyi piacon a tavalyinál jóval jelentősebb volatilitást, s akár egy vagy két negyedévben is negatív hozamokat várunk. A hazai állampapírpiacon (a jegybanki alapkamat további legfeljebb 25 bázispontos csökkentését valószínűsítve) 8 százalék körüli hozamokat várunk” – mondta Pillár Zsolt.

„Ha megnézzük a tavalyi összesített nyugdíjpénztári hozamokat azt láthatjuk, hogy azok a növekedési portfóliók esetében 9,15 százalék és a 34,18 százalék között mozognak, a kiegyensúlyozott portfóliók 5,08 százalék és 26,3 százalék közötti hozamot produkáltak, míg a kockázatmentes klasszikus portfóliók 8,38 százalék és 18 százalék között teljesítettek. Azaz 2009-ben az egyes portfólió-típusok vonatkozásában is jelentős különbségek mutatkoztak a különböző nyugdíjpénztárak teljesítménye között. Az idén arra számítunk, hogy a hozamok közötti különbség jelentős mértékben csökken, s a nyugdíjpénztári növekedési portfóliók a 2010-re várt 4 százalék alatti inflációt jelentősen meghaladó, 10 százalék körüli átlaghozamokat produkálnak” – emeli ki elemzésében Pillár Zsolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Generali: az államadósságok újabb válsághullámot válthatnak ki

2010 első hónapjaiban folytatódhat a tőkebeáramlás, amely változatlanul a jobb növekedési kilátásokkal bíró feltörekvő piacoknak kedvezhet. A devizapiacokon egyelőre nem várható trendforduló, rövid távon a dollár gyengülésére és a feltörekvő piaci devizák erősödésére lehet számítani Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere szerint.

hvg.hu Gazdaság

Generali Alapkezelő: egyre valószínűbb, hogy lassít az MNB

A jegybank már csak óvatosabban fogja csökkenteni az alapkamatot a Generali Alapkezelő elemzője szerint. Vizkelety Péter az erősödő forint-kilengések és az eurózónában tapasztalható hitelpiaci nyugtalanság miatt a hétfői vágást már csak 25 bázispontosra várja.

hvg.hu Gazdaság

A részvénypiaci tőkebeáramláshoz alacsonyabb kamatszint kellene

A Generali Alapkezelő szerint a jelenlegi, 6,5 százalékos jegybanki alapkamat nem teszi lehetővé, hogy a részvénypiacokra vagy a részvényalapokba tömegesen visszaáramoljon a tőke, ahhoz, hogy a részvénybefektetés a banki betétekkel szemben alternatívát jelentsen, 4-5 százalék körüli kamatszint kellene.

hvg.hu Gazdaság

Túlárazottak a kockázatok, de azért gyűlnek a viharfelhők

Rövid távon a piac túlreagálja a Magyarországgal kapcsolatos kockázatokat, amennyiben azonban nem történnek meg az oly sokszor sürgetett kormányzati kiigazító lépések, a felhők egyre csak gyűlni fognak a Kárpát-medence egén – mutat rá elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő

281 ezer menedékkérő kapott védelmet tavaly az EU-ban, Magyarországon 130 fő