szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa vezeti a leggazdagabb oroszok listáját, amelyet legfrissebb számában közölt a Forbes Magazin orosz kiadása.

 

Vlagyimir Liszin, az alumíniumkirály. Nem csak az arany fénylik
©
A  lap értékelése szerint a tavalyi lista összeállítása óta a válság ellenére, vagy éppen azért, közel megduplázódott az orosz milliárdosok száma, 32-ről 62-re. Ugyancsak megduplázódott a 100 leggazdagabb orosz vagyona: míg tavaly 149 milliárd dollárt tett ki, az idén már 279 milliárdra rúgott. Mindez első sorban azzal függ össze, hogy az orosz RTSZ tőzsdeindex ugyanilyen arányban emelkedett, miközben a gazdaság egésze stagnál.

A második helyen Mihail Prohorov áll, az Onexim Group és a Polyus Gold − a legnagyobb orosz aranykitermelő − főrészvényese, vagyonát 13,4 milliárd dollárra becsülik. A harmadik Mihail Fridman, az Alpha Group főrészvényese, 12,7 milliárd dolláros vagyonnal. Őket Roman Abramovics volt csukcsföldi kormányzó, a Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa (11,2 milliárd) követi, majd Oleg Gyeripaszka, a Basic Element Holding főrészvényese (10,7 milliárd) és Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke és főrészvényese (10,6 milliárd).

A legnagyobb mértékben egy év alatt Liszin vagyona növekedett: csak a konszern tőkéje több mint 10 milliárd dollárral emelkedett. Rajta kívül még tíz oligarcha vagyona nőtt egy év alatt több mint 5 milliárd dollárral.

A száz leggazdagabb orosz listáján idén 11 új név szerepel, de egyikük sem jutott a lista első 50 helyezésén belülre, sőt, közülük öt az utolsó 10 között végzett. A újoncok közül a legelőkelőbb helyezést a 70. hellyel Dmitrij Mazepin, az Uralchim társtulajdonosa szerezte meg.

A listán szereplők közül 9 nem töltötte még be 40. életévét, legtöbbjük − 56 fő − a 41-50 éves korosztályhoz tartozik, 31 az 51-60 éves és 4 a 60 feletti korcsoportot képviseli. A leggazdagabbak átlagos életkora 48 és fél év.

Négy, vagy több gyereke 39 oligarchának van, és 11 dúsgazdag részesíti jelenleg előnyben a törvényhozási munkát az üzleti élettel szemben: hatan az állami duma, a parlament alsóházának képviselői, öten a szövetségi gyűlés, a felsőház szenátorai.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

A tíz leggazdagabb orosz vállalkozó

A gazdasági világválság ellenére a világ dollármilliomosainak száma megnőtt. Az amerikai Forbes magazin szerint hasonló tapasztalat figyelhető meg Oroszországban is, amely a milliárdosok számában a harmadik helyen áll az USA és Kína után, az előbbiben 403, az utóbbiban 64 dollármilliárdos él. Kik ők és minek köszönhetik vagyonukat?

MTI Karrier

"Aprópénzért" dolgozik a világ 3. leggazdagabb embere

"Mindössze" 175 ezer dollár (33,7 millió forint) fizetést vett fel 2009-ben Warren Buffett amerikai üzletember, a harmadik leggazdagabb ember a világon, miközben cége milliárdos nagyságrendű profitot ért el a válságos tavalyi évben.