Ismét növekvő prémiumokat fizetnek a bankok a Cityben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ismét növekvő prémiumokra számíthatnak a pénzügyi válságból lassan magához térő londoni City befektetési bankárai, jóllehet a várható jutalmak összege továbbra is messze elmarad a válság előtti utolsó „békeév” 10 milliárd fontot meghaladó pénzesőjétől – jósolja az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket közöl a londoni pénzügyi központ foglalkoztatási és prémiumkilátásairól, új prognózisában azzal számol, hogy a City bankosai az idei év végén összesen 6,759 milliárd font (kétezer milliárd forint) vehetnek fel a tavalyi prémiumszezonban kiosztott 6,012 milliárd font után.

A válság előtti csúcsévben, 2007-ben kifizetett bankprémiumok összegét a CEBR szakértői 10,24 milliárd fontra becsülik, de utána a 2008-as jutalomösszeg már alig haladta meg a négymilliárd fontot.

Az idei év végi prémiumszezonban mindazonáltal a több is valószínűleg kevesebbnek bizonyul, legalábbis a legnagyobb összegű jutalmakban és egyéb juttatásokban részesülő bankároknak. A brit kormány ugyanis tavaly bejelentette, hogy az eddigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosít egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot az évi 150 ezer fontnál (43 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. Az intézkedés az áprilisban kezdődött idei pénzügyi évtől érvényes.

Mindemellett azoknak a bankoknak, amelyek a kormány korábbi intései ellenére továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankárprémiumok kifizetéséhez, azonnali hatállyal 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után. Ez a határozat egyelőre az idei pénzügyi évre vonatkozik.

A CEBR új előrejelzése szerint a Cityben kifizetett bruttó jutalomösszegek a 2008-ban tapasztalt súlyos visszaesése után most már évről évre ismét növekedni fognak, de az előrejelzési időszak végén is messze lesznek még a három évvel ezelőtti, 10 milliárd fontot meghaladó összegtől. A ház azzal számol, hogy a londoni pénzügyi központ bankosai 2012-ben is „csak” 7,656 milliárd font bruttó jutalomra számíthatnak.

Ebben az általánosan alacsonyabb prémiumösszeg mellett annak is jelentős szerepe van, hogy a Cityben jóval kevesebben dolgoznak, mint a töretlen fellendülés éveiben. A CEBR számításai szerint 2008-ban és 2009-ben, a pénzügyi válság következtében összesen 49 ezerrel csökkent az úgynevezett City típusú nagybani befektetési banki munkahelyek száma a brit főváros bankközpontjában a 2007-ben mért 354 ezres eddigi csúcsról.

A ház új előrejelzése szerint 2021 előtt nem várható, hogy a citybeli bankári és pénzügyi szolgáltatói állások száma visszatérjen a 2007-ben mért szintre.