szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Deloitte „Business Sentiment Index” régiós vállalati felmérésének tanúsága szerint a közép-európai vállalatvezetők egyre bizakodóbban ítélik meg vállalataik rövid távú kilátásait.

Seres Béla, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője elmondta: A Deloitte Business Sentiment Index (DBSI) elnevezésű, régiós üzleti hangulatot vizsgáló felmérésének harmadik kiadása szerint a közép-európai cégek felsővezetői jó néhány fontos gazdasági mutató tekintetében már kifejezetten optimisták. Különösen igaz ez arra, hogy miként ítélik meg a hitelek elérhetőségét, és milyen árbevétel növekedésre, illetve beruházásokra számítanak a következő egy év során. Ezek a pozitív kilátások hozzájárultak ahhoz, hogy az üzleti hangulat-index ebben a negyedévben 9,5 ponttal nőtt a 2009 szeptemberében elkészített első felmérés óta, így most 109,5 ponton áll.

A mért mutatószámok közül a legnagyobb pozitív irányú változás a hitelek hozzáférhetőségével kapcsolatban volt megfigyelhető. A megkérdezettek háromnegyede (74,7 százalék) ítéli meg úgy, hogy vállalata számára ma már elérhetőek a szükséges hitelforrások – ez 16,8 százalékos növekedést jelent 2009 harmadik negyedévéhez képest. Immár a válaszadók több mint fele számít árbevétel-növekedésre a következő évben, míg 2009 harmadik negyedévében ugyanez a mutató 45,3 százalék volt. Mindemellett a vállalatvezetők egyharmada (34,4 százalék) véli úgy, hogy többet fog költeni beruházásokra is, ami az előző felméréshez viszonyítva 16 százalékos növekedést jelent.

A megkérdezettek kevesebb mint egynegyede (23,1 százalék) vélekedett úgy, hogy hazájának gazdasága a következő fél évben hanyatlani fog. 2009 harmadik negyedévében még több mint kétötödük (41,6 százalék) nyilatkozott így, ez a mutató tehát szintén kedvező tendenciát mutat. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a vállalatvezetők továbbra is rendkívül bizakodóak cégeik pénzügyi kilátásait illetően: a vezetők több mint fele (51,1 százalék) szerint bíztatóak a kilátások, míg 2009 harmadik negyedévében még csak 45,8 százalékuk állította ugyanezt.

[[ Oldaltörés (Az egyes országok kilátásai) ]]

A Deloitte vezetője kifejtette, hogy korábbiakhoz hasonlóan továbbra is a lengyel vállalatvezetők ítélik meg a legoptimistábban az országukkal kapcsolatos gazdasági kilátásokat. Itt a válaszadók háromnegyede (74,3 százalék) vélekedett úgy, hogy a gazdaság általános állapota az elkövetkezendő fél évben javulni fog. Ez a 2009 harmadik negyedévében mért 51,2 százalékhoz képest komoly növekedést jelent. Horvátország ezzel szemben továbbra is a leginkább pesszimista a felmérésben részt vevő országok közül, itt ugyanis a megkérdezettek egyötöde (20,0 százalék) számít arra, hogy a gazdaság állapota a következő hat hónapban jelentősen romlani fog, míg a válaszadóknak több mint a fele (56,7 százalék) úgy nyilatkozott, hogy szerinte a gazdaság "valamelyest" gyengülni fog.

A cseh és szlovák vállalatok felsővezetői egyre derűlátóbbak cégük pénzügyi kilátásait illetően. A cseh válaszadók közel háromnegyede (58,1 százalék) bizakodóan ítéli meg cége kilátásait, míg 2009 negyedik negyedévében ugyanez az adat 36,7 százalék volt. Szlovákiában is hasonló a helyzet: itt a cégvezetők 63,3 százaléka volt optimista, ami jelentős előrelépés a 2009 negyedik negyedévében mért 47,2 százalékhoz képest. Magyarországon enyhén csökkenő tendencia volt megfigyelhető, itt a megkérdezettek 6,7 százalék érezte úgy, hogy pénzügyi kilátásai romlanak, ahhoz képest, hogy 2009 utolsó negyedévében nem regisztráltak ilyen véleményt. A magyar válaszadók többsége (73,3 százalék) azonban úgy érzi, hogy a gazdasági kilátások kiegyensúlyozottak.

Ami a hitelek hozzáférhetőségével kapcsolatos optimizmust illeti, a legjelentősebb javulás ebből a szempontból a magyar vállalatvezetők körében volt megfigyelhető a régióban. A megkérdezetteknek már 83,3 százaléka véli úgy, hogy elérhetőek a vállalat számára szükséges hitelek - ez majdnem 50 százalékkal több, mint 2009 harmadik negyedévében, amikor mindössze 35,5 százalékos volt ugyanez az arány.

[[ Oldaltörés (Óvatosan érdemes ítéletet alkotni) ]]

A felmérésről általában
A Deloitte felmérése Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Horvátország és Magyarország legnagyobb vállalatainál vezető szerepet betöltő tisztségviselők véleményeinek és várakozásainak kutatáson alapuló elemzése. A Deloitte az első Business Sentiment Index felmérés eredményeit 2009 szeptemberében, a második kiadást pedig 2009 decemberében tette közzé. A válaszadók körét közel 200 vállalatvezető alkotta, akik a térség legnagyobb vállalatait képviselték

Seres Béla elmondta: Bár a fenti megállapítások javuló tendenciát mutatnak a közép-európai cégeket érintő legfontosabb kérdésekben, más lényeges gazdasági mutatók megítélésekor óvatosnak kell lennünk.

A foglalkoztatási szinttel kapcsolatos vélemények továbbra is visszafogottak: a cégvezetők csupán 17,7 százaléka bízik abban, hogy növelni tudja vállalata munkavállalói létszámát. A felvásárlásokkal kapcsolatos kilátások a DBSI felmérés szerint ugyancsak borúsak, hiszen a válaszadóknak mindössze 12,9 százaléka állítja, hogy a közeljövőben kilátásban lenne felvásárlás. Ezek a megítélésbeli különbségek arról árulkodnak, hogy a fellendülés továbbra is rendkívül szubjektív jelenség marad.

A Deloitte vezetője szerint azáltal, hogy minden egyes felmérés során egyre több információhoz jutunk hozzá, egyre átfogóbb képet kaphatunk a térség gazdasági kilátásait illetően mind az egyes országok szintjén, mind pedig a teljes régiót tekintve. Az eredmények alapján a gazdasági kilátásokat lassan, de biztosan az optimizmus kezdi jellemezni, a többi lényeges kérdésben pedig stabilizálódnak a vélemények.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Deloitte: még nem hozott érdemi változást a módosított csődtörvény

A fél éve hatályos módosított csődtörvény leegyszerűsítette ugyan a csődeljárás általános szabályait, az első hónapok mégis azt mutatják, hogy a gazdaság szereplői egyelőre nem ismerték fel a módosításnak köszönhető új lehetőségeket, vagy nem mernek élni velük – közölte a Deloitte.

ecoline.hu Gazdaság

Külföldről származó tőkejövedelmek – Mire érdemes figyelni?

Egyre jellemzőbb, hogy magánszemélyeknek külföldi befektetéseik révén keletkezik bevétele. S, mind nagyobb számban vannak hazánkban is olyanok, akik nem magyarországi befektetési szolgáltatón keresztül bonyolítják tőkepiaci ügyleteiket. Az így keletkező jövedelmek adózásával összefüggésben számos kérdés merül fel, az Ecoline.hu Veszprémi Istvánt, a Deloitte partnerét kérte fel ezek megválaszolására.

hvg.hu Gazdaság

Fast 500: a leggyorsabban növekvő technológiai cégek

Leginkább multinacionális cégek kulcspartnereként vagy egy-egy szolgáltatás hazai úttörőjeként érték el a több száz százalékos árbevétel-növekedést azon magyar cégek, amelyeknek sikerült felkapaszkodniuk arra az ötszázas régiós toplistára, amely a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket rangsorolja.

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát