szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Segítségért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) hat, Magyarországon működő nagy külföldi bank, hogy beszélje le a kormányt a tervezett banki különadóról − értesült egy osztrák napilap.

A Der Standard keddi számában megjelent cikk szerint a KBC, az Intesa Sanpaolo, a Bayern LB, az UniCredit, valamint a Raiffeisen International és az Erste Bank mindegyike levelet írt a magyar kormánynak és az IMF-nek is, a bankadót kifogásolva. Az alkalmat az IMF küldöttségének kedden kezdődő budapesti tárgyalásai szolgáltatják. A lap értesülése szerint az IMF azt is meg akarja vizsgálni, hogy a tervezet nem tartalmaz-e az OTP-nek kedvező, protekcionista elemeket.

Az úgynevezett Bécsi Kezdeményezésre hivatkozva érveltek a bankok az IMF-nél. A kezdeményezés keretében a bankok azt vállalták, hogy a válság előtti szinten tartják jelenlétüket az IMF-hitelt igénybe vevő országokban. "De hogyan tartsuk jelenlétünket a válság előtti szinten, ha most nagy terhek hárulnak ránk?" − idézte a lap egy osztrák nagybank meg nem nevezett szóvivőjét.

Az IMF-nek valóban kulcsszerep jut, Orbán Viktor ugyanis nagy dilemmával szembesül − írta a Der Standard. A választási kampányban adócsökkentést ígért, de egyúttal köti az IMF-előírás, miszerint a költségvetés GDP-hez viszonyított hiánya nem lehet több 3,8 százaléknál. A bankadó jelenti a kulcsot ahhoz, hogy Orbán egyszerre csökkenthesse az adókat és a deficitcélhoz is tarthassa magát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Befagytak a bankadóról szóló tárgyalások, egyoldalúan dönt a kormány

Mivel a tegnapi tárgyalások sikertelenül végződtek a kormány és a bankok között, ma egy, a korábbi első tárgyalási forduló "informális eredményének" megfelelő törvényjavaslatot nyújt be a kormány a parlamentnek a bankadóról – idézi a Portfolio.hu Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait a Reutersnek adott interjújából.

hvg.hu Gazdaság

Tucatnyi akciópont a parlament előtt

A 29 pontos akcióterv tucatnyi lépéséhez terjesztett be törvénycsomagot a kormány péntek este. A 144 paragrafust tartalmazó javaslatcsomag rendelkezik többek között a bankadóról, a háztartási alkalmazottakról, a pálinkafőzésről, a jegybankelnök fizetéséről és a közszféra végkielégítéseinek különadójáról. A módosításokról két hét múlva, a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon voksolnak a honatyák.

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát

Matolcsytól Batthyánynak: három hét alatt kétszer adták el a sokmilliárdos villát

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó