szerző:
hvg.hu

A magyar kormány szerdán egy újabb darabbal bővítette kommunikációs zavarainak listáját amikor az IMF-fel való ősszel esedékes tárgyalásairól beszélt – írja a Wall Street Journal (WSJ) blogja.

Kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadott egy nyilatkozatot az IMF-fel való tárgyalások őszi valószínű folytatásáról, s egy megállapodás eléréséről. Kisvártatva ugyan ez a minisztérium kiadott egy másik közleményt arról, hogy a megbeszéléseket a helyhatósági választások utánra várják, s ezek csak a szokásos konzultációt jelentik, Magyarország pedig nem törekszik új megállapodásra az IMF-fel. A forint ezután hamarosan elveszítette azt az előnyt, amit ez első bejelentéssel összeszedett – idézi fel az eseményeket az amerikai üzleti lap blogja.

A befektetési banki közgazdászok szerint kormány képtelensége, hogy a pénzügyi piacoknak tisztán beszéljen, már bevett szokássá vált – vélekedik a WSJ szerzője, Margit Feher, s két szakértőt is idéz. „Folytatódik a magyar hivatalnokok jelentős mellébeszéléseinek sora” – közölte a Brown Brothers Harriman. Wike Groenenberg, a Citigroup közgazdásza pedig csak annyit mondott: „Egy újabb csiki-csuki a magyar hivatalnokoktól ma reggel.”

A probléma júniusban vált akuttá – emlékezet a bejegyzés –, amikor egy kormánypárti vezető (Kósa Lajos) Magyarország adóssághelyzetét a görögökéhez hasonlította, s ezzel hozzásegítette az eurót, hogy a dollárhoz képest négyéves mélypontjára süllyedjen. A kormány hezitálása, hogy helyre tegye e kommentárt lemorzsolta az ország nehezen összeszedett hitelességét a pénzpiacokon. A tegnapi közlemény arra mutat, hogy a probléma már krónikussá vált – állapította meg a WSJ blogja.

Orbán Viktor júliusban befektetők előtt Berlinben kijelentette, hogy Magyarország tárgyalna az Európai Unióval, de nem az IMF-fel a költségvetési hiánycélról. A helyettese, Navracsics Tibor pedig arról a reményéről beszélt Budapesten, hogy az IMF és Magyarország nézőpontja közeledhet egymáshoz. Szintén júliusban Matolcsy György gazdasági miniszter azt mondta, hogy Magyarország egy új 10-20 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretet szeretne összehozni. A magyarok egy hónappal később megszakították az IMF-fel való tárgyalásokat, s kijelentették, hogy az országnak nincs többé szüksége a védőhálóra – folytatta a fordulatok felsorolását a New York-i orgánum, majd újabb idézetekkel folytatta.

„A magyaroknak alighanem meg kéne tanulniuk egy-két dolgot a törököktől a piaci várakozások menedzseléséről, ha az IMF-fel való kapcsolatokról van szó” – vélte Timothy Ash a Royal Bank of Scotland devizastratégája. Szintén a török stratégiára utalva Groeneberg pedig a következőt mondta: „Fenn kell tartani a beszédet egy lehetséges IMF-megállapodásról, azt tettetni kell, hogy fő valamit, és hogy kész vagy szervírozni a fogást, amikor a kereslet feléled. És a piacok nem adnak el annyit, mint egyébként tennék, mert: mi van, ha a kormány tényleg magáévá tesz egy hiteles pénzügyi tervet?”

A Wall Street Journal blogbejegyzése azzal zárul, hogy az áprilisban földindulást érően választást nyerő Fidesz baklövései megbocsáthatóak lettek volna, ha a kormány megtette volna az első lépéseit az ország beindítására. De öt hónappal és néhány bakugrással később még mindig nincs elég magyarázat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Wall Street Journal: Orbán politikája még sokba kerülhet

A befolyásos amerikai üzleti napilap, a Wall Street Journal cikket közölt a magyar gazdaságpolitikai fejleményekről „A magyarországi befektetők elveszíthetik az étvágyukat” címmel. A szerző szerint a jelenlegi piaci nyugalom megtévesztő lehet.

MTI Gazdaság

WSJ: Magyarország megvan az IMF és az EU nélkül

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása precedens értékű lehet azon országok számára, amelyekben a két szervezet szintén takarékossági programot próbál kikényszeríteni – idézi a Wall Street Journal Magyarországról szóló cikkében a washingtoni Center for Economic and Policy Research közgazdászát.

MTI Gazdaság

WSJ: a hosszú távú befektetők elbizonytalanodhatnak

A nemzetközi hitelezők és Magyarország közötti hitelfelülvizsgálati egyeztetések megszakadása a The Wall Street Journal hétfői elemzése szerint azzal a kockázattal jár, hogy a hosszú távú befektetők túl bizonytalannak ítélik a magyar pénzügyi helyzetet a sokoldalú nemzetközi támogatás hiányában, és megkezdhetik a kivonulást az országból.

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

A Facebook felfüggesztett több tízezer appot

Az ELTE tudósai megfejtették, miért hisszük el az álhíreket

Az ELTE tudósai megfejtették, miért hisszük el az álhíreket

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Lassan, de 1000-szer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál

Lassan, de 1000-szer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál

Kiderült, kik lesznek Schmuck Andor esküvői tanúi

Kiderült, kik lesznek Schmuck Andor esküvői tanúi

Radar 360: Semjén szerint szárnyalunk, Olgáék tárgyalnak

Radar 360: Semjén szerint szárnyalunk, Olgáék tárgyalnak