szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar államnak jelenleg 3,5 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, és nagyjából ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére − közölte az MNB sajtóosztálya.

A devizatartalékok nagysága augusztusban 427,6 millió euróval növekedett, így a tartalékállomány  augusztus végén 35,3 milliárd euró volt − közölte a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel a jegybank tartalékai új történelmi csúcsra növekedtek.

Az államnak július végén 1 550 milliárd forint összegű betéte volt az MNB-nél, ebből 974 milliárd forintnak megfelelő, 3,5 milliárd euró a devizabetét. Ha a kormány júniusban lehívta volna a Nemzetközi Valutaalaptól az esedékes 1,6 milliárd eurónyi összeget, akkor a kormány MNB-nél lévő devizabetétje 5,1 milliárd euróra emelkedett volna az MNB sajtóosztályának közlése szerint.

A jegybank sajtóosztálya emlékeztetett arra: a kormány csak annyit fordíthat az MNB tartalékaiból adósságtörlesztésre, amennyi betétet az jegybanknál elhelyezett, ugyanis az MNB a maastrichti szerződés monetáris finanszírozásra vonatkozó tilalma és az uniós jogrenddel harmonizáló jegybanktörvény miatt nem hitelezheti az államot, helyette nem törleszthet.

Arról van szó ugyanis, hogy az IMF-EU-hitel révén megnőtt jegybanki devizatartalék miatt, az állam devizafedezete mellett az MNB forintot teremtett. Ha az állam a piacon váltotta volna át forintra az IMF-EU hitelt, akkor az MNB tartaléka az eredetihez közeli, 17-18 milliárd eurós szinten állna. Tévhit tehát, hogy azt a közel 13 milliárd eurós összeget, amelyet a kormány az IMF-EU hitelszerződés révén eddig már felvett, azt a jövőben adósságtörlesztésre lehet fordítani.

A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején − amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani − elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot − közölte a jegybank sajtóosztálya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az adósságtörlesztés miatt a jelzett 3,5 milliárd eurónál nagyobb összegre van szüksége az államnak, akkor az Állami Adósságkezelő Központnak (ÁKK) forintban államkötvényt kell kibocsátania, és aztán ezt a forintforrást az állam az MNB-nél devizára váltja, amelynek nyomán az MNB devizatartalékai csökkennek.

Természetesen meg lehet oldani a devizafinanszírozást a nemzetközi pénzpiacról is, mint ahogy ez 2010 elején történt, amikor 2 milliárd összegű dollárkötvényt bocsátott ki a magyar állam, pontosabban az ÁKK.  A következő két évben Magyarországnak 3,3 milliárd euró devizakötvényt kell törlesztenie, amit korábban a nemzetközi pénzpiacon bocsátott ki. Emellett 2011 végén megkezdődik az IMF-EU hitel törlesztése is, amelynek összege 2012 végéig további 5,4 milliárd euró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MNB: lassú lesz a kilábalás, szigorúbb büdzsé kell

A magyar gazdaság kilábalási folyamata rövid távon továbbra is törékenynek tűnik, a növekedés fő hajtóereje továbbra is az export, a hiánypálya megvalósításához szigorúbb költségvetés szükséges, mivel a büdzsé bevételei elsősorban – a lassan emelkedő − belföldi jövedelmekhez és fogyasztáshoz kötődnek − áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott inflációs jelentésében.

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést