szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyi válság és az azt követő recesszió egyik hatásaként gyorsuló ütemben csökken a fejlett ipari térség súlya a világgazdaságban, és ugyanilyen ütemben nő a nagy feltörekvő gazdaságok részesedése a globális termelésből – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ hétfőn kiadott új tanulmányában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint a legfejlettebb iparosodott gazdaságok alkotta OECD-csoport részaránya a világgazdasági összkibocsátásból 2004-ben 77,1 százalék volt, ám a cég előrejelzése szerint 2015-ig ez 65,7 százalékra zsugorodik.

Az OECD-átlagon belül az Egyesült Államok a globális GDP-érték 25,3 százalékát adta 2007-ben, a pénzügyi válság előtti utolsó „békeévben”; a CEBR ugyanakkor azzal számol, hogy az amerikai gazdaság aránya a bruttó világgazdasági kibocsátási értékből öt év múlva már csak 22,6 százalék lesz.

A világ más nagy gazdasági erőcentrumaiban is hasonló folyamat várható. A prognózis szerint Németországnak, amely a válság előtt 6,1 százaléknyit adott a globális GDP-hez, 2015-ben már csak 5,3 százalékos részesedése lesz. Nagy-Britannia részaránya 4,0 százalékról 3,3 százalékra, Japáné 9,4 százalékról 7,7 százalékra esik vissza ugyanezen időszakban.

Sanghaj. Egyre növekvő súly

Mindeközben Kína részaránya a három éve mért 7,0 százalékról várhatóan 11,4 százalékra emelkedik – jósolják a CEBR szakértői. A ház szerint a másik ázsiai felzárkózó óriás, India részesedése a világgazdaság összesített termelési értékéből 2007-ben 1,9 százalék volt, 2015-ig azonban 2,9 százalékra növekszik. A CEBR tanulmányának szerzői azzal számolnak, hogy az indiai gazdaság összkibocsátása az idén meghaladja Oroszországét, jövőre pedig Kanadáét. A feltörekvő gazdaságok növekvő globális szerepére más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő néhány hete Londonban kiadott féléves globális előrejelzésében azt írta: javulnak ugyan a világgazdaság idei növekedési kilátásai, de a fő hajtóerőt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok adják, amelyek növekedési üteme az idén várhatóan csaknem négyszeresen haladja meg a vezető ipari gazdaságokét.

A Fitch az új prognózisban az addigi 2,8 százalékról 3,1 százalékra javította az idei év egészére szóló világgazdasági növekedési előrejelzését. A cég szerint a globális növekedés egyik motorja a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság - Brazília, Oroszország, India és Kína (angol rövidítéssel a BRIC-országok) –, amelyek együttes átlagos növekedési ütemét 2010-ben a hitelminősítő 8,1 százalékosra valószínűsíti a tavalyi 4,4 százalékos GDP-plusz után.

A Fitch Ratings a legnagyobb fejlett ipari hatalmak csoportjában – az Egyesült Államokban, az euróövezetben, Japánban és Nagy-Britanniában – az idén ugyanakkor átlagosan 2,2 százalékos növekedést vár a tavalyi 3,6 százalékos visszaesés után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az IMF pozitívabban látja a globális gazdaság helyzetét

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) följavítja az idei és a jövő évi globális GDP-alakulással kapcsolatos előrejelzését. Erről az O Estado de S. Paulo című brazil lap számolt be keddi számában a valutaalap helyettes igazgatójára hivatkozva.

hvg.hu Gazdaság

Négy éve nem volt ilyen aktív a globális feldolgozó ipar mint most

Csaknem négy éve nem tapasztalt aktivitást mutat a világgazdaság feldolgozóipari szektora, és két év óta első ízben nőtt az ágazatban a foglalkoztatás is - ez derül ki az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport által összeállított legutóbbi globális gyáripari beszerzőmenedzser-index (PMI) adataiból.

hvg.hu Gazdaság

Magyarország 22 évnyi nemzeti jövedelme tűnt el a válságban

A 2010-el lezáruló három évben a válság összesen 600 milliárd dollárral kevesebb kárt okoz, mint várták, mert a világgazdaság gyorsabban növekedett a prognosztizáltnál. A krízis miatt így is 3400 milliárd dollár veszteséget kell elkönyvelni – közölte becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF).