Nem változtat az alapkamaton a jegybank az elemzők szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem változtat a 6 százalékos jegybanki alapkamat szintjén hétfőn a monetáris tanács a Reuters csütörtökön kiadott elemzői konszenzusa szerint, a megkérdezettek többsége az év végén is 6 százalékos alapkamatot vár, a konszenzus 2012 végére 5,50 százalék.

A válaszoló 19 elemző közül hárman azt várják, hogy decemberre emelkedik, négyen pedig azt, hogy csökken a kamat, 12 szakértő szerint nem változtatja meg a 6 százalékos kamatrátát a jegybank. A februári 4,1 százalékos infláció az elemzők szerint az év végére 3,8 százalékra mérséklődik, 2011 átlagában 4 százalékos fogyasztói áremelkedést várnak, ez 0,1 százalékponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti konszenzusnál.

A GDP az idén 2,6 százalékkal bővülhet az első negyedévi 2,2 százalékos növekedés mellett. Februárban kissé magasabb, 2,7 százalékos növekedési ütemet vártak az elemzők. Jövőre 3,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Miközben 2011-re a kormány által kitűzött GDP arányos uniós szabvány szerinti államháztartási hiány 2,94 százalék, addig az elemzők - a magánnyugdíjpénztári vagyon visszaáramlása miatt - 2,7 százalékos többletre számítanak. Az elemzői előrejelzések szórása igen nagy: mínusz 3,0 százaléktól plusz 5,8 százalékig terjed.