szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló jelentése, amely arról tudósít, hogy lassan kimászunk a válságból. A szervezet megállapította, hogy a közreműködésével összeállított mentőcsomag jól szolgálatot tett a magyar gazdaságnak, de továbbra is súlyos kockázatokkal kell szembenéznünk.

A magyar gazdaság lassan magához tér a globális válságból. Azután, hogy 2009-ben a reál-GDP csaknem 7 százalékkal csökkent, tavaly már 1,2 százalékkal bővült elsősorban az erős exportnövekedésnek köszönhetően. A belső kereslet gyenge maradt a korlátozottan helyreálló hitelezés, bérek és foglalkoztatás miatt. A külső fizetési mérleg 2 százalékos többletet ért el 2010-ben, ami alapvető változást jelent a korábbi évtized nagy részéhez képest – írja az IMF.

A jegybank 2010 végén szigorítási ciklusba kezdett, végül 6 százalékig emelte fel az alapkamatot, ami elsősorban az előrejelzési periódusban az MNB kitűzött célja feletti várható inflációra adott válasz volt. Annak ellenére, hogy például az élelmiszerárak tovább emelkednek a gazdaság középtávú kockázatainak mérséklődése miatt az inflációs célt könnyebb lesz teljesíteni, mint az kezdetben feltételezhető volt.

Az IMF logója. Bizakodva, de elég kritikusan jelentettek rólunk
©

A fiskális politika 2010-ben megfelelő irányba fordult. Az általános kormányzati deficit 4,2 százalék volt, ami 0,4 százalékponttal magasabb a tervezettnél, ami a strukturális egyenleget a potenciális GDP 1,75 százalékával rontotta. A deficit azonban mérséklődni fog 2011-ben. Az egyszeri nagy bevételek (például a magánnyugdíjpénztári vagyon) lehetővé teszi a kormánynak, hogy költségvetési többletet érjen el, és jelentősen csökkentse az államadósságot. A hatóságok bejelentették, hogy 2012-13-ban durván a GDP 3 százalékának megfelelő kiigazítást hajtanak végre, ami középtávon az államadósság GDP-hez mért arányának csökkentését.

A pénzügyi szektor általánosságban rugalmasnak látszik az anyabankoktól érkező finanszírozásnak köszönhetően, ami segítette a magyarországi érdekeltségek likviditásának és tőketartalékainak növelését a válság alatt. A nehézségek azonban fennmaradtak, hiszen a GDP 17 százalékának megfelelő mennyiségben helyeztek ki svájci frankban denominált lakossági hiteleket, amelyek egy részének visszafizetése kétségessé vált az árfolyamveszteségek következtében. Mivel az árverezési moratórium miatt a bankok nem tudtak hozzájutni a jelzálogokban fekvő pénzükhöz, végső soron a hitelezés növekedése a várakozások szerint 2011-ben is visszafogott lesz.

A következő két évben az IMF arra számít, hogy a gazdasági növekedés a középtávú potenciálja alatt marad. Ennek okát a Valutaalap a pénzügyi szektor strukturálisan szűk keresztmetszeteiben jelölte meg, illetve szerintük a jelentős fiskális kiigazítás 2012-es megindulása is visszatartja majd a belső kereslet felfutását.

A növekvő exportkapacitások és az erős német kereslet azonban nagyjából 2,5 százalékos szinten fogja tartani a GDP növekedését a következő két évben. A fizetési mérleg többlettel fog zárni egészen a növekedés 2013-as várható beindulásáig.

A gazdaság legnagyobb sérülékenységei megmaradnak: továbbra is magas lesz az államadósság és külföldi eladósodottság, a külső adósság esedékes törlesztése nagy terhet jelent, és az árfolyam-ingadozások is nehézségeket okozhatnak.

Az ügyvezető igazgatóság értékelése

Az IMF ügyvezető igazgatói szerint a 2008-ban megkötött hitelmegállapodás sikeresen erősítette meg a magyar gazdaságot és stabilizálta a piaci feltételeket, miközben segített a makroszintű pénzügyi felügyeletben és bankmentő csomagokban.

Az igazgatók pozitívan vélekedtek az Európai Unióval való együttműködésről, ám sajnálkoztak, hogy sok fiskális kezdeményezés nem bontakozott ki a program lezárulásáig. A gazdaság gyógyulása szerintük szerény volt és számos sérülékenység fennmaradt.

Ennek ellenére az igazgatók aláhúzták a költségvetési konszolidáció fontosságát, s úgy értékelték, hogy a felgyorsuló strukturális reformok támogatják a gazdasági növekedést. Üdvözölték azokat a bejelentéseket, amelyek javítják a költségvetés pozícióját, és felszámolják a szűk keresztmetszeteket a pénzügyi szektorban.

Külön megemlékeztek róla, hogy a Széll Kálmán-terv jó irányba való elmozdulást jelent, mert az államadósságot csökkenő pályára állíthatja. Miközben a csomag méretét és ütemezését jónak tartják, az igazgatók szerint volna mit javítani az intézkedések jellegén.

©

Felhívták a figyelmet, hogy a különadókat több ágazatból, különösen a bankszektorból ki kellene vezetni, és a közszolgálatban, illetve a tömegközlekedésben a kiadások sokkal ambiciózusabb konszolidációjára volna szükség.

A szociális juttatások rendszerét szigorúan rászorultsági alapon kellene tartani, hogy ne kerüljenek aránytalanul nagy terhek a kiigazítások miatt leginkább veszélyeztetett rétegekre. Az igazgatók amiatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy a magánnyugdíjpénztári forrásokat folyó kiadásokra használják fel. Megállapították továbbá, hogy az intézkedések részleteinek hiánya növeli a fiskális intézkedések végrehajtási kockázatait.

Tekintettel Magyarország magas államadósságára és nagy finanszírozási igényére, hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy a konszolidációs intézkedéseket teljes egészükben és időben hajtsák végre. Az igazgatók üdvözölték, hogy az alkotmányban is szerepel az eladósodottság felső határa, de átmeneti intézkedések bevezetésére is bátorítottak.

A pénzügyi szektorban az igazgatók szerint örvendetes, hogy a bankok esélyt kaptak az ingatlanportfóliójuk rendbetételére, ami hozzájárulhat a hitelezés fellendüléséhez. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a bajba jutott hitelfelvevőket támogató csomagokat körültekintően kell megtervezni, hogy mérsékeljék az erkölcsi és költségvetési kockázatokat. Az árverezési és kilakoltatási moratórium feloldásánál különösen gondosan kell eljárni.

Az igazgatók egyetértettek abban, hogy a monetáris politika megfelelő. De miközben az élelmiszerárak emelik az inflációt, a belföldi kereslet korlátozott bővülése és a még mindig magas a munkanélküliség is rávilágítanak az inflációs nyomásra.

Az igazgatók alapvetően egyetértettek abban, hogy a tartalékok további növekedése biztosítékot jelenthet az elkövetkező időszakban, ami fontos a 2012-14-ben esedékes jelentős külső törlesztések és az európai pénzügyi piacok folyamatos feszültségei közepette. Emiatt az ügyvezetői testület tagjai aggodalmukat fejezték ki, hogy a kormány a közelmúltban az IMF készenléti hiteléből vásárolta meg a MOL részvénypakettjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Két jelölt maradt az IMF vezérigazgatói posztjára

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága kora miatt kizárta a pénzintézet vezérigazgatói posztjára pályázók köréből az izraeli központi bank elnökét, így csak két jelölt maradt a megüresedett tisztségre: Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Agustin Carstens mexikói jegybankelnök - közölte hétfőn a testület két tagja.

MTI Gazdaság

Az Attack francia társelnöke is jelölteti magát a IMF vezérigazgatói posztjára

Aurélie Trouvé, az Attac globalizációkritikus szervezet francia társelnöke is jelölteti magát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára. A 31 éves közgazdász csütörtökön levélben kérte a francia kormányt, hogy a legesélyesebbnek számító Christine Lagarde francia gazdasági és pénzügyminiszter pályázata mellett az övét is terjessze a washingtoni szervezet igazgatótanácsa elé.

MTI Világ

Hillary Clinton lehet a Világbank új elnöke - egyelőre cáfolnak

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tárgyalásokat folytat a washingtoni Fehér Házzal arról: jövőre megválna tisztségétől, hogy a Világbank elnöke legyen - értesült az ügyet ismerő tisztségviselőktől a Reuters brit hírügynökség. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium is cáfolta a hírt, de az ügy ismerői azután is megerősítették az értesülés helytállóságát.

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón