Emelkedett nyitáskor a BUX

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96,90 pontos emelkedéssel, 21 714,83 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,45 százalékkal erősödött.

A nyitást megelőzően elemzők azt nyilatkozták, hogy a nemzetközi trendnek megfelelően emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn, miután az amerikai demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről. Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint a megállapodással eltűnt az azzal kapcsolatos félelem a piacokról, hogy az Egyesült Államokban bekövetkezik a technikai csőd. 

A határidős indexek emelkedést jeleznek előre a piacokon, így a BÉT-en is erősödés jöhet - mondta az elemző. Hozzátette: kicsit árnyalja a képet, hogy a korábban vártnál kisebb mértékű adósságplafon-emelést, illetve költségvetési hiánylefaragást határoztak el, és a határozottabb döntést a jövő évre halasztották. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kifejtette: ha az adósságplafon-vita volt az oka az eddigi esésnek, akkor most fel lehet lélegezni, mert megvan a megállapodás, és az amerikai határidők nagy pluszban is vannak. Azonban vélhetően nem ez a helyzet, elvégre április óta esik a magyar piac. 

Az elemző szerint a hétfő reggeli kötelező és határozott emelkedés után a következő napokban, hetekben majd elválik, hogy az a szint, ami az elmúlt 1,5-2 évben megfogta a BUX esését, most is tud majd fordítani, vagy ezúttal nagyobb a baj. Ő személy szerint inkább az előbbire tippel. A BUX 295,43 pontos, 1,39 százalékos emelkedéssel, 21 617,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,1 milliárd forint volt, a vezető részvények, a változatlan árfolyamon záró OTP kivételével, erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 450 forinttal, 2,28 százalékkal 20 200 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott, 5450 forintot ért, forgalmuk 7,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,12 százalékkal 543 forintra nőtt, forgalma 336,0 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1200 forinttal, 3,31 százalékkal 37 500 forintra emelkedett, a részvények forgalma 602,7 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 109,8 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,08 százalékkal 18 300 forintra csökkent.