szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmaradnak a várakozásoktól az ipari termelés előzetes augusztusi adatai az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön azt közölte, hogy előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 augusztusában 4,4 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,4 százalékkal csökkent a termelés. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 1,3 százalékkal visszaesett.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt közölte, hogy a havi mutatók azon várakozásokat erősítik, hogy a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves alapon már az idei harmadik negyedévben csökkenhet. Hozzátette: míg a járműgyártás még feltehetően jól teljesített, az elektronikai és telekommunikációs berendezés gyártás területén visszaesés figyelhető meg. A külső kereslet látványosan lassult, miközben a belső kereslet továbbra sem tért magához, így a következő hónapokban igen szerény növekedésre lehet számítani - ez alól a decemberi adat lehet kivétel a kifejezetten alacsony bázis hatására.

Jövőre a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6,5 százalékra gyorsulhat - vélekedett a TakarékBank elemzője. Hasonlóan vélekedett Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője, aki megjegyezte, hogy a kiigazított éves index utoljára 2009 decemberében mutatott visszaesést. Az adatokból látszik, hogy az év eleje óta lassul a növekedés az iparban. Ez azokat a félelmeket támasztja alá, hogy a gazdasági növekedés is negatívan alakul. Mint mondta, recessziós periódus kialakulása sem kizárt.

A külső konjunktúra sem segíti a magyarországi ipari termelés bővülését, a belső kereslet sem élénkült - tette hozzá Réczey Zoltán, aki arra számít, hogy a magas bázis miatt a következő hónapokban is gyenge lehet az ipari termelés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Horror összegeket fizet a kormány a több ezer nem használt lélegeztetőgép tárolására

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól