szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját bevallásuk alapján a devizahiteleseknek akár 40 százaléka sem tudja vállalni a mostani terheket sem, ám ha az eddigi futamidő alatt kamatváltozással is számolunk, akkor a fizetési problémával küzdők aránya akár 70 százalékra is növekedhet - állítja a Bankometer.hu 8000 lekérdezéssel elvégzett hitelkiváltás-szimulátoros felmérésére hivatkozva.

Egyre mélyülni látszik az árfolyamkockázat, ha a devizahiteleket nem váltják át forintra, hiszen a makrogazdasági környezetünk nem éppen a forint erősödésének irányába halad. Ha átváltják forintra, akkor pedig a forint kamatkockázatát vállalják a devizahitelesek, ami szintén nem életbiztosítás, hiszen a közeljövőben az elemzők szerint jelentősebb forint-alapkamat emelkedés is bekövetkezhet - írja a Bankometer.hu elemzése. Mindez szerintük azt valószínűsíti, hogy akármelyik megoldást is választják a hitelesek, a törlesztőrészletük csökkenésére rövid távon nem igazán számíthatnak.

Az oldal elemzéséből kiderült, hogy a lekérdezők mindössze 29%-a tudja vállalni az eredeti hitel felvételéhez képest a 75%-kal megnövekedett havi törlesztést is, mivel pedig a hitelek döntő többségét a banki ügyfelek 2007-ben és 2008-ban vették fel, amikor a svájci frank árfolyamat 140-170 forintos svájci frank árfolyamszint körül mozgott, akkor ha egy átlagos 155 forintos árfolyammal számolunk, több mint 60%-kal nőtt ezeknek a hiteleknek a havi törlesztőrészlete, a banki kamatok emelkedését nem számolva. Ebben az esetben ez a növekedés elérheti a 80-100%-ot is.

Mindez azt jelenti, hogy a lekérdezők legalább 40%-a nem tud az eredetinél 60%-kal magasabb havi törlesztőrészletet fizetni, azaz már az árfolyam-különbözetből adódóan fizetési nehézséggel küzd. Az esetleges kamatemeléseket belekalkulálva ez a szám (a fizetési problémákkal küzdők aránya) elérheti a 70%-ot is.

A Bankometer.hu portál 2011 novemberében új szolgáltatást indított hitelkiváltás-szimulátor néven, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kiszámítsák, az eredeti hiteleik devizában tartásával vagy kiváltásával milyen törlesztőrészletekkel számolhatnak a kamat- és árfolyamkörnyezet általuk megbecsült alakulása mellett akár 35 évre előre. A szimulátorban a hitelesek azt is megjelölhették, hogy mekkora az a havi összeg, amelyet hiteltörlesztésre képesek fordítani.

Az elemzési időszak alatt több mint 8000 elemezhető lekérdezéssel éltek a felhasználók, bár az elemzők nem tudták kiszűrni, hogy minden egyes lekérdezés ténylegesen valós élethelyzetet ír-e le, vagy csak elképzelt hitelek és elképzelt jövőbeli paraméterek alakulását akarta a felhasználó kipróbálni, a portálnak azonban több mint 5500 látogatója generálta az értékelhető lekérdezéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip