Hatalmas állami kölcsönt kapott megint a Malév

Hatalmas állami kölcsönt kapott megint a Malév

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb, ezúttal ötmilliárd forint tulajdonosi kölcsönt kap a Malév a kormány december 29-i határozata szerint.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint a Malév ötmilliárd forintos tulajdonosi kölcsönt kap az államtól. A végrehajtást azonnali határidővel szabja meg.

A közölt táblázatból kiderül, hogy 8,4 milliárd forintot a harmadik negyedévben csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések költségvetési fejezetből a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz,  a szöveg szerint az állami vagyon gyarapítására és a Malév működőképességének biztosítására. A kölcsön forrása a költségvetés miniszterelnöki fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzata.

Berényi János, a közel 100 százalékban állami tulajdonban lévő Malév igazgatóságának elnöke december 22-én azt közölte: "az elmúlt hónapokban a kimagasló kereskedelmi teljesítmények révén elért pozitív üzemi működés további zavartalan folytatását nem befolyásolja a légitársaság tőkehelyzetének rendezési folyamata".

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december elején kiadott közleménye szerint a kormány és a szaktárca egyértelműen elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, s a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz a Malév folyamatos és biztonságos működtetése érdekében.

A társaság legutóbb novemberben kapott tulajdonosi kölcsönt a Malév 4,2 milliárd forint összegben, rövidtávú finanszírozás biztosítására.