Többkulcsos adót akar a Jobbik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküliségre, a vállalkozások működésére, az életszínvonal emelkedésére és a költségvetési bevételekre egyaránt sokkal kedvezőbb hatása lenne az igazságosabb, többkulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetésének és az élőmunkára rakódó járulékok csökkentésének - közölte Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap.

A politikus közleményében azt írta: a decemberben módosított munkaszerződések jellemzően nem magasabb béreket, hanem alacsonyabb foglalkoztatási óraszámot tartalmaznak, legjobb esetben is a 2011-es fizetésért. Ez azonban a dolgozók számára több ezer forintos nettó jövedelemcsökkenést jelent a kieső adójóváírás miatt - tette hozzá.

Bertha Szilvia szerint a megemelt minimálbért sem tudják - mint fogalmazott, "vagy ha megtehetnék, akkor sem akarják" - kifizetni a munkáltatók, itt is a főállás helyett a részmunkaidőre történő bejelentést tekintik megoldásnak. A politikus azt írta: sok esetben a vállalkozások inkább létszámcsökkentéssel próbálják a költségeket finanszírozható szinten tartani. Kérdésként vetette fel, hogy miként maradnak életben a szükséges dolgozói létszám nélkül a vállalkozások, és mekkora munkaügyi visszaélésekre vagy vállalkozói csődhullámra kell számítani. 

Bertha Szilvia úgy fogalmazott: a kormány megint adott egy nagy pofont mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. "Hogy a költségvetéssel mi lesz, nem tudni, hiszen a javasolt bérkompenzáció helyetti elbocsájtások és részmunkaidős foglalkoztatásra történő átjelentések miatt a tényleges bevételek előre megjósolhatóan messze elmaradnak majd a tervezettől" - tette hozzá.