szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fővárosi CET kulturális-kereskedelmi központ átadásáért tüntetett az alvállalkozók egy része csütörtökön a Főpolgármesteri Hivatalnál. A központ acélszerkezetének kivitelezője közleményben határolódott el a demonstrációtól, és jelezte, hogy kizárólag jogi úton szeretnék érvényesíteni igényeiket. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy közös megbeszélésre hívja az érintetteket.

A demonstráción körülbelül ötvenen vettek részt. Kanász István, a projekt fő-építésvezetője azt mondta, hogy az építők megtették, amit vállaltak, most az önkormányzaton a sor, hogy átvegye a központot, és ne hagyja bedőlni az érintett vállalatokat. A műszaki átadás-átvétel megkezdését sürgette, amelyre pénzükkel együtt egy éve várnak.

Azt is mondta, hogy garanciálisan javítják a hibákat, ha találnak, de nem hagyják veszni "az egyik legkülönlegesebb" munkájukat.

©

Kanász István a résztvevők nevében petíciót vitt a Városházára, amelyben egyebek mellett a központ átadását és a vállalkozóknál felhalmozott 830 millió forintos tartozás kiegyenlítését követelte.

A CET acélszerkezetének kivitelezője, az IGN Zrt. ugyanakkor közleményben jelezte: nem akarja minősíteni a generálkivitelező és a fővárosi önkormányzat jogviszonyát, szükség szerint kizárólag jogi úton kívánja érvényesíteni az igényét, és elkerülnek minden demonstratív megmozdulást.

Bagdy Gábor, a CET-projekt koordinálásáért felelős pénzügyi főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott, hogy értelmetlennek, a közvéleményt és az alvállalkozókat megtévesztőnek, felelőtlennek tartja a demonstrációt.

A városvezető közleménye szerint "egyesek megint a lényegről akarják elterelni a figyelmet: a Porto nem tudta, vagy nem akarta befejezni a projektet, a felelősséget pedig a fővárosi önkormányzatra próbálja hárítani". Bagdy Gábor emlékeztetett: a Porto felmondta a fővárossal kötött szerződését, befejezetlenül hagyta a beruházást, az épületet azonban nem adta vissza az önkormányzatnak.

©

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy a CET alvállalkozói az építkezés beruházójától, a Portótól és a generálkivitelezőtől, a WHB-tól várják, hogy végre kifizesse őket, hiszen a munkákat ezek a cégek rendelték meg, ezért a vállalkozói díjakkal a társaságok tartoznak, a fővárosi önkormányzattal nincs semmilyen szerződésük.

Bagdy Gábor felháborítónak nevezte, hogy a Porto a projektre felvett több mint 25 millió euróból nem fizette ki azoknak a munkáját, akik a CET-et ténylegesen létrehozták. Az ügyben érintett alvállalkozókat közös megbeszélésre hívja hivatalába – tette hozzá.

A demonstráción elhangzottakra, illetve a főpolgármester-helyettes közleményére a CET kivitelezője, a Porto Investmenttől úgy reagáltak: kizárólag Budapest "jogellenes magatartása" miatt nem lehet kifizetni a kivitelezők végszámláját, mivel a főváros képviselői megtagadják a műszaki átadás-átvétel megkezdését. Hozzátették, hogy teljes mértékben egyetértenek a kivitelezőkkel, és támogatják további erőfeszítéseiket.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott 27 ezer négyzetméteres építményt 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, és az épület most üres.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre

Budapesten van Oscar Isaac és Ethan Hawke, ki is ugrottak a Margitszigetre