Templeton: "szeretjük, amit mások utálnak, és ez illik Magyarországra"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legtöbb magyar állampapírt tulajdonló külföldi befektető, a Franklin Templeton Investments alapkezelő cég bízik a magyarországi befektetéseiben és "felszíni ügyeknek" ítéli meg a magyar kormány IMF/EU-hitelfelvételét gátló vitákat - jelentette a Bloomberg hírügynökség a Templeton egyik vezetőjét idézve.

"A napirenden lévő ügyek, amelyek súrlódást okoznak az EU, az IMF és a magyar kormány között, valójában jelentéktelenek" - mondta a Bloomberg szerint Michael Hasenstab, a 61 milliárd dollárt kezelő Templeton Global Bond Fund befektetési alap vezetője.

"Szeretjük a jó hosszú távú fundamentumokkal rendelkező piacokat" - mondta az alapkezelő. "Szeretjük, amit mások utálnak, és ez illik Magyarországra" - tette hozzá. Hasenstab szerint az Orbán-kormány "pontosan azt tette, amit az IMF kért tőle" és "csak van egy kis súrlódás a piacon". Hozzátette, még mindig pozitív a véleménye a forint középtávú árfolyammozgásaival kapcsolatban.

Az alapkezelő szakértője szerint a magyar kormány olyan strukturális reformokba kezdett, amelyekhez "Európa nagy része hozzá sem ért" - ezek közé tartozik szerinte például a nyugdíjkorhatárt megemelése. Magyarországnak ugyancsak előnyére válik "a német exporthoz fűződő gazdasági kapcsolata is".

A Templeton a tavalyi év második felében több mint ezermilliárd forint összegű magyar államkötvényt vásárolt meg, és ezzel a deviza-államadósság tíz százaléknál nagyobb részét tartotta a kezében év végén - írta korábban a Napi Gazdaság.