Putyin: decemberben hozzá kell fogni a Déli Áramlat építéséhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Decemberben meg kell kezdeni a gázvezeték fektetését a Déli Áramlat Fekete-tengeri szakaszán - mondta Vlagyimir Putyin csütörtökön. Az orosz államfő Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával találkozott, aki azt mondta: az előkészítés menetrend szerint halad, nincs kétségük afelől, hogy időben elkezdik a csővezeték fektetését.

Az eredeti elképzelések szerint 2013 elején kezdték volna a Déli Áramlat gázvezeték építését, amely a Fekete-tenger körzetéből Törökországon át Európába szállít majd földgázt.

Orosz számítások szerint a 63 milliárd köbméter éves kapacitású vezeték megépítésének költsége fele részben rájuk hárul. A kétezer kilométeres szárazföldi szakasz kivitelezési költsége 6,5 milliárd euróba, a tenger alatti 925 kilométeres hosszúságú rész körülbelül 10 milliárd euróba kerül.

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF valamint a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

A Déli Áramlat gázvezeték célja az Oroszországból Európa felé irányuló földgázszállítási útvonalak diverzifikálása, Ukrajna megkerülése.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója  kedden Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller hangsúlyozta, hogy rendkívül időszerű és fontos a Déli Áramlat elkészítése, ami megfelel mindkét ország és az egész európai régió stratégiai érdekeinek - derült ki a Gazprom közleményéből.