Origo: jön a telefon- és internetadó?

Origo: jön a telefon- és internetadó?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Matolcsy a sárgacsekk-adó után bevezetné a telefon- és internetadót is - értesült az Origo.

A banki befizetésre ösztönöznék az embereket, ezért született meg a sárgacsekk-adó gondolata. Májustól például 142 Ft-ba kerül a Magyar Telekom ügyfeleinek, ha a hagyományos postai befizetést választják.

Most új adónem van megszületőben: a mobil- és vezetékes hívásokra, valamint az internetforgalomra is adót vetne ki Matolcsy. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy számol, hogy az új sarcból akár 40-50 milliárd forint is bejöhet - írja az Origo.

Az elképzelés szerint az új adót a szolgáltatók számláznák ki, a teher a felhasználóké lenne. Így minden egyes sms, telefonhívás és internetezés után pluszban kellene fizetni. Azt még nem tudni, hogy utóbbinál mit számolnának, az adatforgalmat vagy az online eltöltött perceket, de még az adó mértéke is bizonytalan egyelőre.

A kormány jövő héten fogadja majd el a 2012/2013-ra vonatkozó konvergenciaprogramot. Idén 150, jövőre pedig körülbelül 400 milliárdos lyukat kell befoltozni a költségvetésben.

Hallgatnak

Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg.

Az NGM az MTI kérdésére annyit közölt: a tárca "sajtóhíresztelést nem kommentál". A Magyar Telekom Nyrt. ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.

LMP: bújtatott áfaemelésről van szó valójában

A telefon- és internetadó terve valójában egy bújtatott áfaemelés – véli Scheiring Gábor LMP-s képviselő, aki szerint valószínű, hogy az adófajta elfogadhatatlan lesz az Európai Bizottság számára.

"Orbán Viktor és csapata úgy viselkedik, mint a gyarmatosítók, mert amikor hiány van a költségvetésben, újabb és újabb sarcokat vetnek ki a Fidesz-gyarmat Magyarország lakóira" - mondta az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

Az LMP szerint inkább az egykulcsos jövedelemadót megszüntetésére, a pazarló társasági adókedvezményeket szűkítésére illetve a "korrupciós- és luxuskiadások" felszámolására lenne szükség – tette hozzá Scheiring Gábor.

A politikus teljesen irreális bevételi tervnek nevezte a telefon- és internetadót, ahogy a sárgacsekkadóból tervezett 250 milliárdos bevételt is nehezen hihetőnek tartotta.