szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Széll Kálmán 2.0 kielemzését követően az Európai Bizottság megalapozottnak látja, hogy Magyarország tartósan három százalék alatt tudja tartani a költségvetési hiányát. Ezért a bizottság a magyarországi kohéziós támogatások befagyasztásának felfüggesztésére tett javaslatot. Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal.

Magyarország hatékony lépéseket tett idei és jövő évi költségvetési hiánya csökkentésére - mondta Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy szerda kora délutáni sajtótájékoztatón, miután az Európai Szemeszter keretében felülvizsgálták a magyar konvergencia- és reformprogramot. Az uniós végrehajtótestület ezért visszavonja a Magyarország kohéziós támogatásainak felfüggesztéséről szóló döntést, melyre az EB február 22-én tett javaslatot. A bizottság az országspecifikus ajánlásait ismertetve hirdetett eredményt: a magyar támogatások zárolásának feloldása mellett az is kiderült, hogy Bulgáriával és Németországgal szemben megszüntetik a túlzottdeficit-eljárást. Magyarország benne marad a túlzotthiány-eljárásban, ami például azzal a kockázattal jár, hogy a büntetés újra előkerül, ha elszáll a hiány (ami egyes elemzők szerint egyelőre elég valószínű). 

©

A 495 millió euró támogatás visszatartására az után tett javaslatot Brüsszel, hogy korábban januárban az pénzügyminiszterek tanácsa kimondta: a 2004 óta kétszer elhalasztott határidő ellenére sem tette meg Magyarország a szükséges korrekciós lépéseket túlzott deficitjének lefaragására. Az EB úgy látja, a magyar gazdaság idén 0,3 százalékkos recessziót szenved el, mielőtt jövőre egy százalék körüli növekedést érne el (ez a becslés még nem tartalmazza a meglepően negatív első negyedéves előzetes magyar GDP-t). Eközben a munkanélküliség idén várhatóan 10,6 százalékra csökken, és jövőre tovább javul a helyzet. Az EB szerint a magyar kormány érdemi lépéseket tett,  hogy az egyszeri költségvetés-javító lépések (nyugdíjpénzári befizetések államosítása, szektorális különadók stb.) kivezetésével se szűnjön meg a költségvetés egyensúlya. Az EB emellett figyelembe vette a Költségvetési Tanács hatáskörének a bővítését, bár továbbra is nehezményezi, hogy a többéves költségvetési tervezésben csak javaslati joga marad a testületnek.

Az EB szerint fontos, hogy jelentős, a munkaerőpiacot és az üzleti környezetet érintő strukturális reformokat vitt keresztül a magyar kormány, kifogásolja azonban, hogy azok több területen is befejezetlenek. A jelentés szerint Magyarország rövid és középtávon továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe. Ezért hangsúlyozzák, hogy az idei 2,5 százalékos és a jövő évre tervezett 2,2 százalékos költségvetési hiányt fenntartható módon kell elérnie a kormánynak. Kifogásolják továbbá, hogy a gazdasági stabilitásról szóló sarkalatos törvény nem tartalmaz kötelező középtávú költségvetési keretre vonatkozó célokat. Hozzáteszik, hogy az adórendszer átalakítása negatívan hatott az alacsony keresetűekre, ezért nem járult hozzá a foglalkoztatás javításához. A közmunkaprogram átalakítása az EB értékelése szerint összességében annyira forrásigényes, hogy elvette a pénzt minden más foglalkoztatástámogatási programtól, s így végső soron nem járult hozzá érdemben a magyar munkaerőpiac átalakulásához.

További gondot jelent a magyar közigazgatás minősége és kevéssé transzparens működése számos mutató alapján. Hasonlóképpen az iskolarendszer hatékonysága és a tanulók esélyegyenlősége is aggályos különösen az reformok nyomán, amelyek a korai iskolaelhagyók számának növekedésével és a szegregáció erősödésével fenyegetnek. Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök külön tartott sajtótájékoztatót, és ő is megemlítette, hogy a magyar intézkedési tervek ismeretében a brüsszeli bizottság indítványozni tudja a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Magyar vonatkozásban ez az egyensúlyhiány Brüsszel szerint főként a beruházási pozíciókkal kapcsolatban tükröződik.

A bizottság értékelése szerint Magyarországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A költségvetési konszolidáció sürgető kényszer, emellett további  reformokra lesz szükség, amelyek elősegíthetik a fenntartható, befektetés-vezérelt növekedést. Növelni kell a foglalkoztatottak arányát, az aktív munkaerőpiaci eszközök alkalmazását és társadalom részvételét, különösen az oktatásban, javítani kell a hozzáférést a jó minőségű, de megfizethető gyermekgondozáshoz, csökkenteni kell a cégek adminisztrációs terheit és  javítani  kell az üzleti környezetet, mint ahogyan a közigazgatás átláthatóságát és minőségét is. A bizottság szerint ugyanakkor az említett problémákat kezelhetik a második Széll Kálmán-terv  intézkedései.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Ötven helyre riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Ötven helyre riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok

Ha átlagsebesség-mérés lenne, nem csak a traffipaxnál lassítanának az autósok