szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes eredmények szerint az írek mintegy hatvan százaléka támogatta a népszavazáson az Európai Unió fiskális paktumát - jelentette péntekre virradóra a dublini média.

A híradások szerint a részvételi arány a csütörtöki népszavazáson ötven százalék körül alakult. A hivatalos végeredményt pénteken fogják közzétenni.

Minden előzetes felmérés az igenek többségét vetítette előre, ám ugyanez történt 2001-ben és 2008-ban is, amikor Írország a pozitív közvélemény-kutatási eredmények ellenére két uniós alapszerződést utasított el népszavazáson.

Írország az egyetlen tagállam, ahol népszavazást kötelesek tartani az eurózóna fokozottabb fiskális szigorát előirányozó kormányközi megállapodásról, amelyet Nagy-Britannián és Csehországon kívül 25 tagállam támogatott. 

A Németország által szorgalmazott megállapodás esetleges elutasítása minden bizonnyal komoly hatással lenne az európai adósságválság kezelésére. Írország ráadásul ebben az esetben nem részesülhetne az euróövezeti válságkezelési program, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) biztosította pénzügyi segélyből. Az ország 2010-ben 85 milliárd eurós hitelt vett fel az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, ám ez a támogatás 2013-ra elapad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident