szerző:
MTI

Dinnyeügyben semmilyen versenyjogi eljárás nem folyik jelenleg Magyarországon - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten újságírók előtt. Az államtitkár erről a Corvin Bevásárló központban, a magyar görögdinnye promóciós kampányának újabb állomásán beszélt.

Dinnyeügyben semmilyen versenyjogi eljárás nem folyik jelenleg Magyarországon - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Budai Gyula emlékeztetett: a feltételezett dinnyekartell ügyében hétfőn egyeztetett Juhász Miklóssal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökével. Ez alapján leszögezte: a GVH-nál nem folyik eljárás az ügyben. Hozzátette: a VM továbbra is közvetítő szerepet vállal a magyar dinnye promóciójában, és kiáll a magyar dinnyetermelők és szövetségük, valamint a terméktanács mellett.

A GVH-hoz a dinnyepromóció kapcsán néhány bejelentés érkezett, ennek nyomán a versenyhivatal tájékozódik, adatokat gyűjt, valamint egyeztet a Vidékfejlesztési Minisztériummal - tette hozzá.  Budai Gyula kijelentette, hogy a szaktárca továbbra is kiáll az érintettek mellett, a dinnyepromóció "ellendrukkereinek" pedig azt javasolja, hogy ismerjék meg a tárca álláspontját, mielőtt közreadnak az ügyben valamit.

Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke kiemelte, hogy a promóció sikerén sok múlik: 16 ezer ember munkája, megélhetése. Hozzátette: ha a mostani akció sikeres lesz, akkor jövőre a dinnyetermesztés területén akár már 18-20 ezer ember is dolgozhat.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke aláhúzta: a dinnyepromócióra azért van szükség, mert az elmúlt években jelentős piacokat vesztettek a magyar dinnyetermelők, a görögdinnye termőterülete megfeleződött Magyarországon. Ezért rendeztek a múlt évben dinnyefórumot, ahol kiutat kerestek a helyzetből. Ennek egyik eleme a mostani promóció, amelynek célja az elveszített piacok visszaszerzése, valamint a feketekereskedelem visszaszorítása. A FruitVeB elnöke úgy vélte, egy jól szervezett, átgondolt program sokat segíthet, akár 20 százalékkal növelheti a magyar görögdinnye belföldi fogyasztását. 

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a versenyhatósági vizsgálódást nem tartja megalapozottnak. Közölte, hogy személyesen vett részt a két hete megrendezett dinnyekerekasztalon, ahol az hangzott el: kérik a magyar piaci szereplőket, hogy magyar dinnyét forgalmazzanak. Emellett önmérsékletet kértek a kereskedőktől: a fogyasztói árakat úgy alakítsák ki, hogy ezzel kedvezzenek a termelőknek is, mivel információjuk volt róla, hogy az országba jelentős mennyiségű import dinnye érkezett. A kommunikációs igazgató arról is beszélt, hogy a magyar dinnye jobb minőségű a külföldinél, ezért drágább. Utalt ugyanakkor arra, hogy a dinnyeszezon kezdetén magasabb árak az idő előrehaladtával mérséklődnek.  

Mint megírtuk: a Vidékfejlesztési Minisztérium piactorzító ötlettel állt elő, a nagy élelmiszerláncokkal arról állapodott meg, hogy nem vihetik 99 forint alá a dinnye árát, hogy a termelők ne legyenek veszteségesek. Ez gyakorlatilag egy kormány által gründolt kartellnek tűnik, ami szemet szúrt a Gazdasági Versenyhivatalnak is.

A hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők egyes érdekképviseleti szervezetei és a dinnyét forgalmazó egyes cégek között. A témában később érkezett piaci jelzés - bejelentés, panasz - a GVH-hoz. A GVH tájékozódik, információt kér az ügyről. Ezután dönt arról, hogy indít-e eljárást - írta a szervezet hétfői közleményében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Már nem Asztanának hívják Kazahsztán fővárosát

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Videó: teszten már felszállt a franciák repülő motorkerékpárja

Videó: teszten már felszállt a franciák repülő motorkerékpárja

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik