Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Lengyelország beszorult a trumpi, populista-nacionalista Amerika és a liberális demokrácia bajnokának számító Brüsszel közé. Egyre kevesebb idő marad arra, hogy az európai vezetők megoldják azok gondjait, akik hajlamosak felülni a Trump-féle MAGA-mozgalom szirénénekének. A lengyel baloldal Tusk hibái miatt vesztett. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"Lengyelország beszorult a trumpi, populista-nacionalista Amerika és a liberális demokrácia bajnokának számító Brüsszel...","id":"20250603_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"3c99adfd-8c4d-4666-bc6f-52d9d7b15f04","keywords":null,"link":"/360/20250603_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. június. 03. 10:49","title":"Die Welt-kommentár: Trump győzött Lengyelországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"706897a3-7db7-4354-8557-f909b600dab2","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A következő napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 35-37 fokot is.","shortLead":"A következő napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 35-37 fokot is.","id":"20250604_hoseg-riasztas-orszagos-tisztifoorvos-hungaromet-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/706897a3-7db7-4354-8557-f909b600dab2.jpg","index":0,"item":"3a77934c-d6aa-44e7-b94b-9f19c717e51c","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_hoseg-riasztas-orszagos-tisztifoorvos-hungaromet-ebx","timestamp":"2025. június. 04. 15:50","title":"Olyan hőség jön, hogy riasztást adott ki az országos tiszti főorvos","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0ed0555e-5046-4940-b08d-c18de90465a7","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Azok után merült fel a kérdés, hogy a VSquare arról írt, létezik egy fideszes vészforgatókönyv, hogy Orbán Viktor helyett valaki más legyen a párt kormányfőjelöltje. ","shortLead":"Azok után merült fel a kérdés, hogy a VSquare arról írt, létezik egy fideszes vészforgatókönyv, hogy Orbán Viktor...","id":"20250604_gulyas-gergely-orban-viktor-miniszterelnok-jelolt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0ed0555e-5046-4940-b08d-c18de90465a7.jpg","index":0,"item":"e026e582-0702-4168-b436-aa843c48119d","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_gulyas-gergely-orban-viktor-miniszterelnok-jelolt","timestamp":"2025. június. 04. 16:28","title":"Gulyás elárulta, lehetséges-e, hogy ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök-jelöltjük","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c3d5a531-20e8-484d-aa76-a0ff15e34be3","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Amerika egyik legnépszerűbb műsorvezetője büszke, hogy az Olasz Köztársasághoz tartozhat. A humorista nemrég arról is beszélt, minden lap címlapján ott kéne lennie: Trump megosztott egy összeesküvés-elméletet arról, hogy Joe Bident rég kivégezték, és már csak a robotklónját látjuk.","shortLead":"Amerika egyik legnépszerűbb műsorvezetője büszke, hogy az Olasz Köztársasághoz tartozhat. A humorista nemrég arról is...","id":"20250603_Jimmy-Kimmel-megkapta-az-olasz-allampolgarsagot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c3d5a531-20e8-484d-aa76-a0ff15e34be3.jpg","index":0,"item":"cf14e577-84e7-4fbd-9a9c-b493ace16616","keywords":null,"link":"/elet/20250603_Jimmy-Kimmel-megkapta-az-olasz-allampolgarsagot","timestamp":"2025. június. 03. 13:15","title":"Jimmy Kimmel megkapta az olasz állampolgárságot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A magyar vasúttársaság vezérigazgatója szerint mindez 10 millió forintba került. ","shortLead":"A magyar vasúttársaság vezérigazgatója szerint mindez 10 millió forintba került. ","id":"20250604_mav-keses-visszaterites-vezerigazgato-hegyi-zsolt-vonat-busz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3ae995e-71e4-45b5-8b18-c300c05f3fa1.jpg","index":0,"item":"8eb00745-fd83-45c2-b786-f1acc99f6205","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_mav-keses-visszaterites-vezerigazgato-hegyi-zsolt-vonat-busz","timestamp":"2025. június. 04. 17:17","title":"Három nap alatt közel tízezer vonatjegy felét fizette vissza a MÁV a késések miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3f2ea44-f74f-4949-8e6d-4642dca894cc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem tud lépést tartani a kereslettel egy helyi pékség Törökországban, miután egy ötezeréves recept alapján készítenek kenyeret. Az egykori összetevők rokonfajtáit használják, és az már csak kellemes ráadás, hogy fölöttébb szárazságtűrő növényekről van szó.","shortLead":"Nem tud lépést tartani a kereslettel egy helyi pékség Törökországban, miután egy ötezeréves recept alapján készítenek...","id":"20250604_regeszeti-lelet-5000-eves-kenyer-recept-kolluoba-hoyuk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3f2ea44-f74f-4949-8e6d-4642dca894cc.jpg","index":0,"item":"a2bc8390-8fe6-43c5-b7ee-3348c5b12722","keywords":null,"link":"/tudomany/20250604_regeszeti-lelet-5000-eves-kenyer-recept-kolluoba-hoyuk","timestamp":"2025. június. 04. 08:03","title":"Elővettek egy 5000 éves kenyérreceptet, és az emberek nem tudnak betelni vele","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85e2c9b8-a972-440d-9ee0-e9e2f8a10245","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Az első képkockák lenyűgöző látványvilágú rémmesét ígérnek.","shortLead":"Az első képkockák lenyűgöző látványvilágú rémmesét ígérnek.","id":"20250604_Megerkezett-Guillermo-del-Toro-Frankensteinjenek-elso-elozetese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85e2c9b8-a972-440d-9ee0-e9e2f8a10245.jpg","index":0,"item":"5b17943e-a45a-4c7f-b3ac-c4560f40e7c2","keywords":null,"link":"/kultura/20250604_Megerkezett-Guillermo-del-Toro-Frankensteinjenek-elso-elozetese","timestamp":"2025. június. 04. 16:10","title":"Megérkezett Guillermo del Toro Frankensteinjének első hivatalos előzetese","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"425a5c3a-ccef-44ab-991a-6cfb8727086a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A kialakult üzengetés ellenére az NGM nem tervez változtatni az iparűzési adónak a parlament előtt lévő módosításán – erősítették meg lapunknak a tárca illetékesei.","shortLead":"A kialakult üzengetés ellenére az NGM nem tervez változtatni az iparűzési adónak a parlament előtt lévő módosításán –...","id":"20250604_NGM-iparuzesi-ado-modositas-szerencsejatek-kaszino-karacsony-gergely-nagy-marton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/425a5c3a-ccef-44ab-991a-6cfb8727086a.jpg","index":0,"item":"6864cacd-126d-43e5-903c-2c7692cdec0d","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250604_NGM-iparuzesi-ado-modositas-szerencsejatek-kaszino-karacsony-gergely-nagy-marton","timestamp":"2025. június. 04. 15:29","title":"NGM a HVG-nek: igazságos és marad az iparűzési adó módosítása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A pálinkafőzők után most a kistermelői borászatokat lepték meg azzal Matolcsy Györgyék, hogy jelentős adókedvezményt adnak a saját pezsgő előállításhoz. Komoly, újonnan megjelenő kereskedelmi mennyiséggel senki nem kalkulál, mivel a legtöbb borászatban hiányzik a pezsgőgyártáshoz szükséges szakértelem. De ha csak néhányan élnek a lehetőséggel, a nagyobb verseny lenyomhatja a minőségi pezsgő árát.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt héten benyújtott, 2013-as adótörvényekről szóló törvényjavaslatának talán legegzotikusabb mondata a kézműves pezsgőgyártás születését segítő aprócska jogszabálymódosítás lehet. A javaslat "a borászatok működési feltételeinek javítása, termékpalettájuk bővítése érdekében" lehetővé tenné, hogy a borászatok saját szőlőborból, legfeljebb 10 ezer liter mennyiségig, palackos erjesztésű pezsgőt állítsanak elő.
Ezzel megnyílna azon pincék előtt is a pezsgőkészítés lehetősége, melyek eddig a bonyolultabb adminisztráció és a drágább technológia miatt ódzkodtak ettől. A lépéssel a törvényhozók minden bizonnyal a minőségi, tradicionális pezsgőkészítés hagyományait szeretnék visszahozni: nem reménytelen kísérlet, de ahogy a pálinkaiparban, itt is évekbe telhet a siker.
Újjáéledhet egy korábbi tradíció
Üdvözlendő ez a lépés, mivel sok olyan termelő megjelenhet majd saját pezsgővel a polcokon, aki már korábban szeretett volna ilyen italt előállítani, de az adminisztrációs akadályok és a drága technológia miatt eddig ezt nem tette meg - mondta a hvg.hu-nak Garamvári Vencel, a pezsgőkészítéssel is foglalkozó Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa. Garamvári szerint ez a lépés mindenképpen színesítheti a pezsgőpiacot, ám azzal számolni kell, hogy már párezer palack előállítása is több millió forintos technológiai beruházással párosul. Ezen túl komoly szakmai háttér és laboratóriumi munka is szükséges a jó minőségű termék előállításához – hangsúlyozta a borász.
Felpezsdülhet a hazai pezsgőpiac
AP / Matthew Mead
Azt látni kell, hogy Magyarországon a klimatikus viszonyok és a szőlőfajták kedveznek a pezsgő alapanyagául szolgáló alapbor készítésének, a második világháború előtt virágzó pezsgőkultúra volt hazánkban – 18-24 nagyobb gyártó és sok kistermelő készített pezsgőt. A háború után ennek végeszakadt, de most újjáéledhet ez a tradíció. Ma Magyarországon mintegy 25-26 millió palack fogy ebből az italból, nagyrészt nagyüzemi, tankpezsgős, nem egyenkénti palackos rázással, eljárással.
A most beinduló kistermelői pezsgőkészítésen elsősorban a nagyobb családi gazdaságok gondolkodhatnak el, mivel ahhoz mindenképpen szükséges egy komolyabb anyagi és szőlőbázis is. Már 4-5 ezer palacknál is érdemesebb komolyabb befektetést eszközölni Garamvári szerint, ha minőségi pezsgőt szeretnénk készíteni. A Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa úgy véli, ha meglesz a kellő minőség, akkor idővel már az exporton is el lehet gondolkodni. "Mi az előállított mennyiség 20 százalékát például már exportáljuk" – emelte ki Garamvári.
Az egész folyamat kulcskérdése ugyanakkor a pezsgő jövedéki adója, mely jelenleg majdnem 150 forint literenként. A jövedéki adóteher jelentős hendikepet jelent a pezsgőgyártóknak Garamvári szerint, így a nagy kérdés az, hogy vajon változni fog-e a jövedéki adó mértéke (a boron továbbra is nulla százalékos ez az adótípus, míg a pezsgőén épp jövőre emelnek 10 százalékot - a szerk.). A helyzet másik oldala ugyanakkor az, hogy az a pár százezres tétel, amely megjelenhet a törvényváltozások kapcsán, a minőségibb pezsgők árát először megemeli, majd a piaci verseny miatt lejjebb nyomhatja. Így a fogyasztók is ebbe az irányba mozdulhatnak el, vagyis lehet növekvő kereslet a jobb minőségű pezsgőre.
Saját étterem mellé saját pezsgőt
A klasszikus technológiájú pezsgő előállításához komoly tudás kell, a nagyobb borászatok viszont – melyek közül többen már most is foglalkoznak pezsgőkészítéssel, csak bérben készíttetik – minden bizonnyal belépnek majd erre a piacra, emelte ki a hvg.hu-nak Németh Iván, a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola Tangazdaságának vezetője. Németh szerint már ma is sok borász készíttet pezsgőt bérben, ám sokan habzó- és gyöngyözőbort is előállítanak, ami a pezsgőkészítés előszobájának is tekinthető, a tudás tehát részben már megvan. A top borászatoknak nem járna hatalmas költséggel a pezsgőgyártás elindítása, ugyanakkor komolyabb mennyiséggel nem lehet számolni egyelőre.
Hogyan is készül a pezsgő?
A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem teljes és bizonyos mennyiségű cukortartalom is fennmarad. Egy idő után az italt bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban megtalálható élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra a cukron kezdjenek "dolgozni". Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják. A pezsgőkészítés folyamatáról a hvg.hu korábbi cikkében olvashat bővebben!
A törvényjavaslat megalkotásakor a tangazdaság vezetője szerint ugyanakkor egyértelműen az lehetett a szándék, hogy a már így is viszonylag szélesebb termékskálával rendelkező borászatok – panzió, bórkóstoló, étterem, pincészet – a saját éttermükben akár saját pezsgőt is adhassanak az ételek mellé, mivel eddig sok esetben ezt nem tudták megtenni, hiányzott az étlapról.
Arra a kérdésre, hogy vajon azok a borászatok, amelyek jelentős alapbormennyiséget szállítanak be (alföldi régió, Zala megye, Izsák környéke) a nagy pezsgőgyárakhoz (Törley, Walton) nem döntenek-e majd inkább a saját pezsgőelőállítás mellett, Németh azt válaszolta, hogy az elején biztos nem szállnak be ebbe a szegmensbe. Egyfelől a drágább technológia, megfelelő szakértelem hiánya, másfelől pedig a 10 ezres palackmennyiség miatt, ez – bár már tetemesebb mennyiség – eltörpül a nagy gyárak termelése mellett.
Sok a pluszmunka a pezsgővel
A borászati gépek nem alkalmasak a pezsgő előállítására, külön gépekre van szükség - mondta a hvg.hu-nak Szentesi József budaörsi borász, aki két éve Budafokon pezsgőpincészetet létesített. Szentesi úgy véli, hogy aki nagyobb tételben szeretne pezsgőt előállítani, az majd elgondolkodhat azon, hogy saját maga állítsa elő a pezsgőt, de sokan maradnak majd olyanok, akik nem vállalják az ezzel járó pluszmunkát. A pezsgőnél az a helyzet, hogy tovább tart és drágább az előállítása, mint a bornak, minimum 9 hónapig kell érlelni. Drágább az üveg, nagyobb nyomást kell kibírnia, hozzájön még a dugó, drótkosár is – ezek jelentősen növelik a pezsgő előállításának árát.
Még hosszú évek kellenek a minőségi, családi pezsgők megjelenéséhez
Petrik Angelika
A budafoki pezsgős szerint egyértelműen a hazai piacot célozhatják majd meg a magyarországi borászatokból kikerülő pezsgők, mivel a tradicionális, kézzel – és nem géppel – rázott pezsgők piaca itthon kicsi, évente 200-300 ezer ilyen palack készül hazánkban, itt van hely a korlátozott bővülésre (bár a fizetőképes kereslet igencsak kérdéses). A lépés ugyanakkor érzékenyen érintheti a bérkészítőket, mivel ők az utóbbi években pont arra rendezkedtek be, hogy azok a borászatok, amelyek nem akartak a pezsgőre időt fordítani, túl bürokratikusnak találták az engedélyeztetést, vagy nem rendelkeztek a kellő szakértelemmel, azok náluk készíttetik el a pezsgőt. Szentesiék évente 40-45 ezer palack pezsgőt készítenek, egyelőre nem tudni, mennyi ügyfelük dönthet a saját előállítás mellett.
A törvényjavaslat hatása ugyanakkor körülbelül két év múlva derülhet ki igazán, mivel csak jövő év elején lép életbe a szabályozás, az idei szüret pedig már véget ért, és az üzleti tervekbe sem kalkulálták bele a pezsgőt. Legkorábban 2013 nyár végén, az őszi hónapokban lehet pezsgőnek való bort szüretelni, ami viszont még legalább 2014 nyaráig a palackban fog maradni. Tehát Matolcsy-pezsgővel csak a következő választások után lehet majd koccintani.