szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzői vélemények szerint a piac nem várta a Standard & Poor's által péntek este bejelentett magyar osztályzatrontást, amely a makroszámok alapján - és főleg más országok mutatóival összevetve - "nehezen igazolható".

Több nagy citybeli ház szakértőinek véleménye szerint is azonban az S&P döntése nyomán nőtt a kockázata annak, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings hasonló lépésre szánja el magát, bár ennek az elemzői előrejelzések szerint rövid távon nem lenne erőteljes piaci hatása. A Standard & Poor's péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat eddigi negatív kilátását.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szombat hajnali értékelésükben úgy vélekedtek, hogy a piac "nem volt teljesen felkészülve" a leminősítés hírére. A GS szakértői ugyanakkor közölték: véleményük szerint az S&P lépését előrevetítette az a tény, hogy bár a magyar gazdaság szerkezeti szempontból nem vált sokkal sérülékenyebbé az utóbbi időben, a magyar államháztartási hiány finanszírozásában azonban egyre nagyobb a hangsúly a bevételi intézkedéseken.

A ház kiemelte, hogy hamarosan a Moody's és a Fitch Ratings magyar osztályzati felülvizsgálata is esedékessé válik, és a Standard & Poor's pénteki osztályzatrontása nyomán nőtt a valószínűsége annak, hogy ez a két cég is újból leminősíti Magyarországot. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint egy újabb hármas leminősítés hosszú távon egyértelműen negatív hatással lenne Magyarország finanszírozási kilátásaira és a forintra. Rövid távon azonban a cég szakértői nem várnak túlságosan negatív piaci reakciót. A magyar adósságpapírok iránti befektetői kereslet továbbra is erőteljes az ország spekulatív hitelminősítői besorolásai ellenére.

Ennek az erős keresletnek a fő tényezője a GS elemzői szerint a legnagyobb fejlett ipari gazdaságokban honos igen alacsony kamatszint, és "bizonyos idővel ezelőtt" még a keresleti hajtóerők között volt az új IMF/EU-program kilátása is. A ház szerint mindezek alapján valószínű, hogy amíg a külföldi kamatok alacsony szinten maradnak, Magyarország vonzó célpont lesz a befektetők számára, és ez átsegítheti a kormányt a jövő éven.

A Goldman Sachs londoni szakértőinek véleménye szerint bár az S&P döntése valószínűleg nem fogja elejét venni az újabb MNB-kamatcsökkentésnek a monetáris tanács jövő heti ülésén, jó eséllyel mélyíti azonban a testület megosztottságát. Ha azonban a hétfői piacnyitás után nem következik erőteljes reakció, akkor a monetáris tanács külső tagjai nem fognak visszariadni az újabb kamatcsökkentéstől - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői szintén annak a véleményüknek adtak hangot az S&P-leminősítés utáni kommentárjukban, hogy a lépés "nem volt széles körben várt fejlemény". A ház szakértői szerint ugyanakkor a Standard & Poor's indoklásában "nem is volt semmi újdonság". Ennek alapján a JP Morgan londoni elemzői sem valószínűsítik, hogy a befektetők számára a pénteki leminősítés komoly fordulatot jelentene. Megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar kormány továbbra is csak a piaci hangulat jelentős romlása esetén lenne hajlandó azokra a kompromisszumokra, amelyek nyomán még a 2014-es választások előtt megköthető lenne az IMF/EU-megállapodás.

A ház szakértői is úgy vélekedtek, hogy az S&P által bejelentett pénteki leminősítés nyomán rövid távon nem lehet kizárni a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service hasonló lépését, különös tekintettel arra, hogy mindkét cég negatív kilátást tart érvényben a Magyarországra megállapított adósosztályzatán, és a Standard & Poor's pénteki döntése után most az S&P-nél egy fokozattal jobb besorolásaik vannak a magyar államadósságra. Ugyanakkor az a tény, hogy a Standard & Poor's a saját Magyarország-osztályzatára érvényes kilátást a leminősítéssel egy időben negatívról stabilra javította, csökkenti annak valószínűségét, hogy a magyar adósbesorolás a "BB" szint alá kerül - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza a hitelminősítő bejelentését kommentálva felidézte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az idei év végéig - miközben az EU-átlag 86,8 százalék -, és a magyar államháztartási hiány 3 százalék körül lesz.

Timothy Ash ezzel összevetette, hogy az S&P Portugáliát is a Magyarországnak most megadott "BB" szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadósság-rátája pedig 120 százalék. A Standard Bank londoni elemzője közölte: ő is negatív értékelést tart érvényben Magyarországra, de a Standard & Poor's pénteki magyar osztályzatrontását ezzel együtt is "nagy meglepetésnek" és "kissé nehezen indokolhatónak" találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Megjött a tájékoztatás: a jövő héten adják be a most elmaradt AstraZeneca-oltásokat

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort

Véradások maradnak el a lezárások miatt, alig találnak már donort