Socar: 2019-ben indulhat gázexport Európába a Shah Deniz mezőről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Shah Deniz konzorcium jelenlegi tervei szerint 2019 elején indulhat meg a földgázszállítás Európába - mondta a Socar azeri földgázvállalat egyik illetékese szerdán egy bécsi konferencia alkalmával újságírók előtt.

Vitaliy Baylarbayov, a Socar helyettes alelnöke felidézte, hogy többször is módosult már a szállítás megkezdésének várható időpontja. A legutóbbi dátum 2018 volt. "Jelenleg 2019-et célozzuk meg, de annak a legelejét" - mondta. Közlése szerint változatlanul június végéig várható a konzorcium döntése arról, hogy melyik földgázvezeték szállítsa Európába az azerbajdzsáni Shah Deniz 2. földgázmező természeti kincsét.

A konzorcium mindkét versenyben lévő vezeték, a Nabucco West és a Transz-adriai Vezeték (TAP) részvényeseivel egyaránt ötven százalék erejéig terjedő részvényvásárlási opcióról kötött megállapodást januárban. Az opciót annál a vezetéknél vehetik igénybe, amelyiket végül kiválasztják arra, hogy Európába szállítsa az energiaforrást. A Nabucco West Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriáig, a baumgarteni földgázelosztó központig futna. A TAP tervezett nyomvonala Dél-Európán át vezetne és Olaszországban érne véget. 

A Socar számára mindenekelőtt azért volt fontos megkötni ezeket a megállapodásokat, mert ezzel mintegy biztosítva látja, hogy időben kész lesz a vezeték, amikorra elkészülnek a Shah Deniz fejlesztéseivel - mondta az illetékes. "Meglehetősen függünk ezektől a vezetékektől. Ha például nem lennének készek arra az időpontra, amikorra mi, akkor elakadunk a fejlesztéssel, nem tudunk termelni, nem tudunk eladni" - mondta.

A Shah Deniz kitermelői konzorcium tagjai a Socar mellett a brit BP, a norvég Statoil, a francia Total és az olasz ENI vállalatok.