Nem teljesíti a kormány az EKB javaslatát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti – közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kedden az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn közzétett, üdvözlő állásfoglalásával kapcsolatban. Hozzátette, nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy az MNB-t az október 1-je utáni időpontban bízzák meg az új feladatokkal.

Ahogy már korábban is jelezték, pozitív véleményre számítottak – mondta az államtitkár. Az összevonásról szóló törvényjavaslat zárószavazására így már az ősszel sor kerülhet.

A PSZÁF és az MNB összevonása erősíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-előkészítés feltételei, és összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére – tette hozzá Orbán Gábor. 

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi – mondta az államtitkár.

Orbán Gábor közölte azt is, hogy megvizsgálják az EKB állásfoglalását és minden javaslatát. Kitért ugyanakkor arra, nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy október 1-je utáni időpontban legyen az új feladatokkal megbízva a jegybank.

Akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a két intézmény kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra – fogalmazott az NGM államtitkára.