szerző:
hvg.hu

A devizahitelesek helyzetén javító törvényjavaslatot nyújtott be az LMP a parlamentben. A javaslat nem róna százmilliárdos terheket a bankokra vagy az államra, csak az eljárási szabályok módosításával nehezítené meg a korábban szinte automatikus végrehajtásokat, vagy a tartozások eladását, ami végső soron arra ösztönözné a bankokat, hogy egyezzenek meg az adósokkal.

"Devizakölcsönre vonatkozó szerződés, illetve a kölcsönadós ezen alapuló tartozását elismerő nyilatkozat végrehajtási záradékkal nem látható el" – ez a kissé nehezen érthető, jogi szaknyelven megfogalmazott mondat adja a velejét annak a devizahitel-mentő javaslatnak, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek Ertsey Katalin és Vágó Gábor LMP-s képviselő. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben nem lehetne automatikusan végrehajtást indítani a nem fizető adósok ellen, a bankoknak mindenképpen pert kellene indítaniuk.

Az LMP már korábban beharangozta, hogy törvényjavaslat formájában nyújtja be Róna Péter közgazdász, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke által kidolgozott megoldásokat. A képviselők az indoklásban úgy fogalmaznak: az eddigi devizahiteles-mentőcsomagok szinte kizárólag az eleve módosabb adósokat segítették, a párt viszont elkötelezett "az igazán elesetteket is megvédő intézkedések mellett", így gátat kíván szabni annak, hogy bírói ítélet, illetve a szerődések érvényességének megvizsgálása nélkül kilakoltassanak embereket.

Az LMP-s javaslatban nem repkednek milliárdos számok, sem a bankokra, sem a költségvetésre nem ró közvetlen anyagi terheket, kizárólag eljárásjogi módosításokkal igyekszik megnehezíteni a kilakoltatásokat. Miközben kötelezően bírói útra terelné a végrehajtásokat, a polgári törvénykönyv módosításával előírná, hogy a bíróságnak minden ilyen perben hivatalból – a felek külön kérése nélkül is – meg kell vizsgálnia, hogy érvényes-e egyáltalán az eredeti hitelszerződés.  

A javaslat ugyanakkor más módon is megnehezítené a bankok számára a végrehajtást: megtiltaná ugyanis, hogy engedményezzék a devizaalapú, lakáscélú hitelszerződésből vagy lízingszerződésből eredő követelést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek nem adhatnák el a tartozást erre szakosodott követeléskezelő cégeknek, hanem – ha hozzá akarnak jutni a pénzükhöz – maguknak kellene végigjárni a jogi utat. Ez nyilván kellemetlen lenne a bankoknak – főleg, hogy a bíróságon kiderülhet, érvénytelen az egész szerződés – így valószínűleg jobban hajlanának a megegyezésre is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!