Tömeges sugárfertőzés történt Japánban?

Tömeges sugárfertőzés történt Japánban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miközben Tokióban 2020-ra olimpiát szerveznek, és a japán kormány nemzetközi segítséget kért a fukusimai nukleáris katasztrófa megoldhatóságához, az orvosoknak megtilthatták, hogy hivatalosan jelentsék a sugárfertőzés egyértelmű jeleit.

Több ezer ember panaszkodik állandó orrvérzésre Japánban, a tünetek sugárfertőzésre utalhatnak – jelent meg a hír a The Real News-ra hivatkozva a vidget.hu-n. A kórházakban állítólag megtiltották, hogy ezt az orvosok elmondják a betegeknek, vannak doktorok, akik mégis aggódnak és nemzetközi segítséget kérnek. Erről Arnold Gundersen nukleáris szakértő számolt be a The Real News-nak.

A blogszférában több összeesküvés-elmélet is megjelent már azzal kapcsolatban, hogy a két év fél éve Fukusimában történt atomerőművi baleset jóval súlyosabb következményekkel járhat, mint amiről hivatalosan a világnak tudomása van. A vidget szerint ezt támaszthatják alá az utóbbi napokban megszaporodó japán Twitter-posztok (Japánban ezt Togetternek hívják) is, melyben eddig közel ötezren arról számoltak be, hogy elállíthatatlan orrvérzéssel küzdenek.

Életkép Fukusimából - egyhelyben áll a mentés?
©

Az ügy komolyságát jelentheti, hogy ezt írta ki a Facebook-oldalára Takamiro Katsumi is, aki folyamatosan publikált nyugati hírportálokon a fukusimai helyzetről. A korábban egy japán szenátor mellett dolgozó Katsumi az összegyűjtött posztokból egyelőre azt látja, hogy a problémáról főként 30 év alatti fiatalok panaszkodnak, de azt, hogy az országban ki-ki honnan posztolt, nem lehet egyből megállapítani.

Az orrvérzés néhány egyéb tünettel társulva (mint fejfájás, hányinger, hányás, fáradékonyság) egyértelműbbé teszi, hogy sugárbetegségről lehet szó. Katsumi szerint az orvosoknak komolyabban kellene venniük az ügyet, és amíg ez nem történik meg, a közösségi oldalakon kér segítséget.