szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elemzők szerint idén már a második egymást követő évben gyengülhetnek a moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói, és a krími események miatt a börzeindexek vesztesége a vártnál nagyobb lehet.

A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index eddig már nagyjából 21 százalékkal esett, miközben a rubel árfolyama 11 százalékkal csökkent a dollárhoz képest.

A tőzsdemutató gyengülését elsősorban az orosz gazdasági növekedés lassulása okozta, továbbá a Krímmel összefüggő események.  Elemzők szerint elképzelhető, hogy a Krím miatti külföldi szankciók hatására az amúgy is gyenge lábakon álló orosz gazdaság végképp megbicsaklik, és recesszióba kerül.

Tavaly az orosz hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékkal nőtt, 2008 óta a legkisebb ütemben bővült a 2012. évi 3,4 százalék után. Az idei évre vonatkozó, már rontott kormányzati előjelzés 1,5-2 százalékos gazdaságnövekedéssel számol, ami a szakértők szerint  túl derűlátó becslés.

A Reuters által a múlt héten megkérdezett nyolc elemző véleményének átlaga szerint az RTS-index 2014-et 1300 ponton zárhatja, a múlt év végi 1442 pont után.

A szakértők a múlt év végén még arra számítottak, hogy a tőzsdemutató az idei évtől 1500 ponton búcsúzik.

Pénteken 1136 ponton fejezte be a napot az RTS, amely idén összesen csupán 14-szer zárt emelkedéssel. Az RTS tavaly 5,5 százalékkal gyengült, 2012-ben körülbelül 10 százalékkal erősödött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia