Nagyot szakítanak a feketézők a nemzeti trafikokkal

Nagyot szakítanak a feketézők a nemzeti trafikokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szárnyalt a feketepiac és zsugorodik a legális dohányforgalom. Két fontos dolog változott: bevezettük a nemzeti trafikokat és emelkedtek az árak.

A korábbi időszakhoz képest megugrott tavaly a feketepiac részaránya a dohánypiacon, és jelentősen szűkült a legális forgalom. Ebben feltehetően közrejátszott a trafikrendszer bevezetése és a cigaretta jelentős áremelkedése, ugyanis 2013-ban ezek voltak a legjelentősebb változások az előző évekhez képest.

A NAV számításai szerint (melyekben becsülte a sodrós dohány fogyasztását is) a teljes magyar legális fogyasztás tavaly 17,2 milliárd szál volt, szemben a 2012-es 18,1 milliárddal – írja a napi.hu. A NAV azt is megállapította, hogy a 2013 elején mért 5,8 százalékos feketepiac 11,8 százalékra ugrott tavaly. Ez azonban az  adóhatóság szerint a mennyiséget tekintve valamivel kevesebb mint a feketepiac duplázódása. Tavaly az év elején az 5,8 százalékos feketézés 650 millió szál volt, míg az év végére ez 1080 millió szálra nőtt. Egy év alatt tehát nagyjából 500 millió szállal kevesebb termék fogyott. Így a feketepiaccal számolva a teljes magyar cigarettafogyasztás továbbra is bőven 18 milliárd szál feletti.

Csempészett cigaretta
©

A NAV legfrissebb adatain az is látszik, hogy a sodrós dohány egyre népszerűbb: 2013-ban már a teljes dohánytermékpiac 47 százalékát a sodrósdohány (másképpen egyéb fogyasztási dohány) -eladások tették ki.

Nem meglepő, hogy tavaly erőteljesen csökkent az eladásokból származó jövedékiadó-bevétel. Ennek hátterében a feketepiac és a sodrós dohány térnyerése is állhat, ugyanis a sodrósnak kisebb a jövedéki adótartalma. Tavaly azonban a kormány nem nyúlt a jövedéki adóhoz, amivel tompítható lett volna a bevételkiesés.

A NAV havi lebontású, jövedékiadó-bevétel alakulását mutató táblázata szerint tavaly 311,6 milliárd forint bevétele volt az államnak a dohánygyártmányokból, amihez 113,4 milliárd forint áfa párosult. Tavalyelőtt 344,7 milliárd forint jövedéki adó mellé 121,2 milliárd forint áfa érkezett. A két év különbsége 40,9 milliárd forint. Ennyivel kisebb volt az állam bevétele tavaly 2012-höz képest. Idén januárban volt némi növekedés az áfában és a jövedéki adóban, de a február ismét nagyon mínuszos, ami azt vetíti előre, hogy a legális cigarettapiac fogyatkozása tovább tarthat.