szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány egyre inkább keleti gazdasági modellek felé kacsintgat, arra hivatkozva, hogy a „nyugati világ” válságban van. De vajon tényleg boldogabbak az oroszok vagy a kínaiak?

Hogy erre fény derüljön, a Defacto blog szerzői kiválasztottak néhány nyugat-európai országot – Hollandia, Németország, Spanyolország, Svédország – és néhány olyan keletit – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Oroszország – amelyekkel az utóbbi években a kormány próbálja szorosabbra fűzni a kapcsolatot és összehasonlítottak néhány mutatót. Az egyik ilyen az elégedettségmutató, amiből az derül ki, hogy adott ország lakosai mennyire elégedettek életükkel.

A blog által összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a magukat inkább elégedettnek tartók nyugaton 12 százalékkal többen vannak. Ekkora elégedettségkülönbség két csoport között például akkor várható, ha az egyikben mindenki egészséges, a másiknak pedig több mint 23%-a súlyos beteg.

Elképzelhető, hogy ez a különbség a keresetek közti differenciából fakad, és ha ezek az országok utolérik a nyugatiakat, ők is ugyanolyan elégedettek lesznek? Ez azért valószínűtlen, mert egy korábbi felmérés szerint, melyben összehasonlították a mai Oroszországot mind a mai Spanyolországgal, mind pedig azzal a 1990-essel, amely egy főre jutó jövedelem vásárlóerejében mérve körülbelül egy szinten volt a mostani Oroszországgal, és az derült ki, hogy utóbbi lakosai jóval elégedetlenebbek életükkel, mint akár a mostani (válsággal küszködő), akár a régi Spanyolország lakosai. Vagyis a Kelet és Nyugat közötti különbséget valószínűleg nem csak a jövedelem magyarázza.

Nemzetközi kutatások inkább azt hozták ki, hogy az elégedettséget nagyban befolyásolhatja a jövedelem mellett az egészség, a munkapiaci lehetőségek, az egyenlőség, illetve a demokratikus intézmények színvonala is. Ezen a vonalon elindulva az derül ki, hogy a nyugati várható élettartam több mint 10 évvel magasabb a keletinél, és ez így van a spanyol-orosz összehasonlítás esetében is. Ráadásul Spanyolország már 1990-ben (amikor jövedelmi szintje a mostani oroszéhoz volt hasonló) átlagosan hét évvel hosszabb életet tudott biztosítani polgárainak, mint Oroszország ma.

A nyugati országok egyenlőbbek, mint a keletiek, már ha hiszünk a jövedelmi egyenlőtlenség egy gyakori mérőszámának, a Gini együtthatónak. A keleti országok ilyen Gini együtthatója 38 százalék, ami nagyjából egyezik a legegyenlőtlenebb fejlett OECD-ország, az USA együtthatójával. A nyugati országok együtthatója 28 százalék, ami alig magasabb, mint a legegyenlőbb fejlett OECD-országok, Dánia és Norvégia együtthatói. Spanyolország is jobb helyzetben van, mint Oroszország, és volt akkor is, amikor jövedelmi szintje a mai Oroszországéhoz volt hasonló. Összességében kijelenthető, hogy a sikeres állam egyik jele, hogy az ott élők szeretik az életüket, és úgy tűnik, hogy ez inkább a nyugati féltekén jellemző.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult