szerző:
hvg.hu

Ijesztő mértékben zsugorodik a különböző állatfajták népessége a WWF szerint, egyes fajtáknál 1970 óta majdnem feleződtek a populációk. A klímaváltozás pedig komoly hatással van minderre: míg bő 50 éve ökológiai lábnyomunknak csak alig több mint harmada származott fosszilis energiahordozók elégetéséből, addig ez az arány mára 50 százalék fölé kúszott.

1970 óta majdnem a felére zsugorodott az emlősök, halak, hüllők és a kétéltűek populációja – írja a Quartz a WWF egyik friss jelentésére hivatkozva. Marco Lambertini, a WWF International ügyvezetője szerint mindez azért is probléma, mivel elfelejtjük, hogy ezek a fajok elengedhetetlenek a Föld ökoszisztémájának fenntartásához, az ő pusztulásuk az emberiség számára is veszélyt jelent.

A jelentés szerint leginkább az édesvizi állatok szenvedték meg az utóbbi évtizedeket, populációjuknak mintegy háromnegyede tűnt el. A WWF szerint mindez azért következett be, mivel az állatok elveszítették élőhelyeiket a vizierőművek építése, ipari szennyezés és más emberi tevékenység következtében. De nem igazán jobb a helyzet a tengeri és szárazföldi állatoknál sem, itt a populációk majdnem 40 százaléka veszett oda.

Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a klímaváltozás, így az emberiség is nagy hatással van minderre. Az emberiség környezetre gyakorolt hatását az ökológiai lábnyom – vagyis hogy mennyi területre és vízre van szüksége egy embernek – jól mutatja. Míg 1961-ben az ökológiai lábnyomunk 36 százalékáért felelt a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, addig ez az arány mára 50 százalék fölé kúszott.

Emellett érdemes kiemelni, hogy ha minden ember a Földön úgy szeretne élni, mint egy katari, akkor 4,8 bolygóra lenne szükségünk ehhez, de ha csak az amerikai színvonalat és felhasználást vesszük alapul, akkor is 3,9 Földre lenne szükségünk. A WWF jelentése megjegyzi, hogy a szegényebb országok sem bújhatnak ki a felelősség alól, a növekvő jólét következtében már ők is a lehetőségeken felül élnek. Ha például minden ember a bolygón úgy élne, mint egy dél-afrikai, már akkor is 1,4 Földre lenne szükségünk. Kétségtelen ugyanakkor, hogy még mindig az alacsony jövedelmű országoknak van a legkisebb ökológiai lábnyomuk, de ők is szenvedik a legtöbb ökoszisztémai veszteséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Gyakrabban kereshet majd a Google-ön, ha ezt az új funkciót bevezetik

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Németh Szilárd hajlandó bocsánatot kérni

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!