szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokból valóban kitiltották, a botrány október 16-i kirobbanása és az október 22-én kezdődött szabadsága között értesítették erről, ő pedig ezt jelezte is egy kormányzati illetékesnek – ezt mondta a szerdai Magyar Nemzetben megjelent interjújában a NAV elnöke. Vida Ildikó szavai után felmerül, hogy a kormányban valaki vagy valakik pontosan tudták, hogy érintett az ügyben, vagyis nem mondtak igazat, amikor ezt tagadták. A hvg.hu összegyűjtötte azokat a nyilatkozatokat, amelyek közül legalább egy hazugság.

"- Amikor a levelet elolvasta, az abban foglaltakat jelezte a kormánynak?

- Igen, egy illetékesnek jeleztem.

- Kinek?

- Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott a dologról."

A fenti párbeszéd részlet abból az interjúból, amelyet Vida Ildikó adott a Magyar Nemzetnek, és amelyben elismeri: ő azon kormányzati tisztségviselők közé tartozik, akit a korrupciós botrány miatt kitiltottak az Egyesült Államokból. Állítása szerint őt az amerikai nagykövetség illetékese levélben értesítette a washingtoni döntésről, ezt azonban már az első sajtóhírek megjelenése után, illetve az október 22-i (szerinte előre tervezett) szabadsága előtt néhány nappal kapta meg.

Mivel a NAV-elnök (aki állítása szerint az őszi szünetét töltő gyermekével akart együtt lenni, de az útra elkísérte alelnöke is, aki szinten szerepelhet a kitiltási listán) október 22-én hajnalban utazott el, a napigazdasag.hu pedig október 16-án számolt be először a kitiltásról, a "néhány nap" megfogalmazás jelentheti azt is, hogy az első sajtóhírek után kézhez vett amerikai értesítést követően, vagyis akár már október 20-án hétfőn jelezhette Vida a kormánynak a kitiltást. Legalábbis az interjúban biztosan állítja, hogy a kormány tudott az ügyről.

André Goodfriend amerikai ügyvivő ugyanis október 17-i délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ekkorra már minden érintettet értesítettek – személyesen vagy levélben – a kitiltásról. Azaz, ha Vida Ildikó azt mondja (és amennyiben elhisszük), hogy az első hírek megjelenése után kapta meg az amerikaiak levelét, akkor elméletileg lehetséges, hogy október 17-én reggel kapta meg a levelet, és ezután értesítette a kormányzati illetékest. Mindenesetre a kormány több vezető politikusa kitartóan, napokon, heteken keresztül azt állította, hogy nem tud Vida Ildikó érintettségéről, nincs információja a NAV-elnök esetleges kitiltásáról.

André Goodfriend sajtótájékoztatót tart
©

Úgy tűnik, legalább egyvalaki hazudott. Vagy Vida Ildikó ködösít azzal, hogy "a kormány tudott az ügyről", és valójában csak a legutóbbi napokban szólt főnökeinek, vagy tényleg az értesítést követően tájékoztatta a kormányt, és akkor ők nem mondanak igazat. Ha tényleg csak egyetlen kormánytag tudott az ügyről, elképzelhető, hogy ő félrevezette a kormány többi tagját is, beleértve adott esetben a miniszterelnököt is.

A hvg.hu összegyűjtötte azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a kormány vezető tisztségviselői állították arról: nem tudnak Vida Ildikó érintettségéről.

Orbán Viktor tudta, kik vannak a listán

A kormányfő először október 24-én szólalt meg a kitiltási botrányban, az aznapi brüsszeli csúcs után. Akkor az Eurológus kérdéseire, azt mondta, a kitiltottak magánszemélyek és állami alkalmazásban állók – a válaszából úgy tűnt, pontosan tudja, kiket tiltott ki az Egyesült Államok. De semmilyen eljárás nem indul nálunk az alapján, amit az amerikaiak állítanak. Ez azért volt új elem, mert ezt megelőzően minden kormánytag azt bizonygatta, hogy egyáltalán nincs semmilyen elképzelésük arról, kik lehetnek a kitiltottak.

A NAV hallgatott

A NAV eddig a hallgatás stratégiáját választotta. Vida és két másik munkatársának esetleges érintettsége már október 17-én felmerült, akkor az Indexnek nem cáfolták az információt, de csak 13 napra rá, október 29-én adtak ki közleményt. Addig mi is tucatszor írtunk levelet az adóhatóságnak, kerestük őket telefonon, Vidát és másik két munkatársát is. Nem reagáltak.

Az adóhatóság október végi közleménye – pedig kérdeztük, hogy Vida rajta van-e a kitiltottak listáján – hallgat a kitiltásról. Csak annyit írnak: a NAV vezetői visszautasítják a korrupciós vádat. Azt is írják, „Egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egyesek tényként kezelnek minden alapot nélkülöző kijelentéseket vagy sugalmazásokat, és ezt arra használják fel, hogy a NAV-ot ellehetetlenítsék, és az adómorált rombolják".

Varga tudta, csak nem árulja el, mióta tudja

Varga Mihály mint a NAV-ot felügyelő miniszter csak a Magyar Nemzetben szerdán megjelent interjú után ismerte be: tudott arról, hogy Vida a listán van. Ám, hogy mikor tudta ezt meg, nem derült ki. Az NGM ma reggeli közleményében úgy fogalmazott: Az Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter a Magyar Nemzet interjújának mai megjelenése előtt tájékoztatást kapott Vida Ildikótól, a NAV elnökétől, az amerikai hatóságok – személyét érintő – intézkedéseiről. A hvg.hu kérdésre sem akarta a tárca elárulni, hogy mennyivel előtte tudott róla.

Szerda reggel megkérdeztük magát Varga Mihályt, ő viszont azt mondta, hogy csak kedden szólt neki Vida.

Varga mindezidáig tagadta is, hogy bármit tudna az egyébként általa felügyelt adóhatóság elnökének ügyéről. Október 21-én például azt mondta, hogy minden, az adóhivatal elnökének munkavégzésével kapcsolatos információ el kell, hogy jusson hozzá, ilyen információt pedig nem kapott. Ugyancsak kérdésre elmondta, hogy nem tett fel ezzel kapcsolatban külön kérdést Vida Ildikónak, ahogyan a hivatal többi munkatársát sem kérdezte végig arról, érintett-e esetleg az ügyben. Egy nappal később is azt nyilatkozta, „nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, hogy a kitiltották-e Amerikából”.

Október 30-án már a magánéleti szálat is bedobta, az RTL Klub kérdésére úgy fogalmazott, „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, hogy kitiltották-e Amerikából. Lehet, hogy magánéleti dologról van szó!” Ezt már azt követően mondta, hogy az amerikai ügyvivő nyilvánvalóvá tette, hogy a kitiltott személyek magánszemélyként nemkívánatosak, a magyar államot képviselve hivatalból továbbra is beutazhatnak az Egyesült Államokba.

Lázár János: Orbán nem tudott róla

Október 20-án Lázár János, a nemzetbiztonságért is felelős miniszter a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén a kitiltásról azt mondta: fogalma sincs, miről lehet szó, nem tudja, ki és miért érintett. Azt ismételgette, hogy mennyire fontos szövetségesünk az USA, amely barátunk, számítunk a barátságára és segítségére. „A kormány értetlenül áll a jelenlegi események előtt”, mert egy ilyen ügynek nem ez az elintézési módja.

Az ülés után videostábunknak azt mondta, hogy kormánytagok, államtitkárok nem érintettek, bár nem kérdezte meg őket. Szinte kikérte magának a felvetést, hogy akár meg is kérdezhetné a kormánytisztviselőket, pláne, hogy ekkor már Vida Ildikó neve napok óta pörgött a sajtóban. 

Ugyanazon a napon a parlamenti ülésen is elmondta: sem Orbán Viktor, sem Varga Mihály nem tudja, kik lehetnek a kitiltottak.

©

Október 22-én Lázár sajtótájékoztatón ismertette az államreformot, de az újságírók a kitiltási botrányban érintett NAV-vezetőkről is kérdezték. Azt mondta, hogy korrupciógyanús ügyek miatt forduljanak a legfőbb ügyészhez. Szerinte a kitiltási ügy az Egyesült Államokra és az érintett hat emberre tartozik, így nem közügy. "Ha pedig nem közügy, akkor nem is tartozik rám" – mondta.

Október 27-én a parlamentben folyamatosan téma volt az internetadó mellett a kitiltások is. Lázár azzal vágott vissza az ellenzék felvetésére, hogy miért nem tisztázza magát a NAV elnöke: „lehet, hogy azért, mert nem érintett”. A miniszter arról is beszélt, hogy az USA-nak büntető feljelentést kellene tennie Magyarországon, vagy a saját hatóságainál.

A november 4-i frakcióülésen látni vélték Vida Ildikót bemenni, amikor megkérdezték Lázár Jánost, ő visszakérdezett, hogy „miért jött volna ide Vida Ildikó, ő nem a frakció tagja”. Majd megjegyezte, hogy „az ötlet ugyanakkor nem rossz, elgondolkozik rajta”.

Szijjártó Péter: Az USA a barátunk, de nem mondanak semmit

Szijjártó Péter október 17-én, egy nappal a napigazdasag.hu-n megjelent információk után azt mondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem árult el az állítólagos korrupciós ügyekről.

Kicsit később viszont azt mondta, már egy héttel korábban tájékoztatta őt az egyik államtitkár a beutazási korlátozásról az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül.

Október 23-án pedig még mindig ragaszkodott ahhoz a USA Todaynek adott interjújában, hogy „Nem tudjuk, mennyien vannak, kik azok, és miért.

Rogán Antal: De Orbán tényleg nem tudja

Ha az amerikai hatóságok nem fedik fel bizonyítékaikat egyes magyar állampolgárok korrupció miatti kitiltása kapcsán, akkor nyilvánvalóan provokációról van szó – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője az ATV-ben a kitiltási botrányt követően.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált az ügyre, Rogán Antal azt mondta: valószínűleg azért nem tért ki rá a kormányfő, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy „ez most vicc, vagy komoly”.

Rogán október 27-én találkozott André Goodfrienddel, aki megerősítette neki, hogy politikusokat, kormánytagokat nem érint az amerikai beutazási tilalom. "Amennyire én tudom, és ezt számomra az ügyvivő úr a mai napon is megerősítette, hogy ugyan személyekről nem beszélhet, de politikusokról, ebben az értelemben politikai szereplőkről, kormánytagokról nincsen szó."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

Molotov-koktélok repültek '56 októberében – sokat tettek ezért a finn katonák

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

"Köszönöm, Viktor" – Magyarország 150 lélegeztetőgépet ad Csehországnak

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában