Óriási januári gyomros mindenkinek: fizetős lesz az M0-ás

Óriási januári gyomros mindenkinek: fizetős lesz az M0-ás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fizetős lesz januártól az M0-ás a Szentendrei úttól az M3-asig, valamint a 4-es főúttól az M5-ösig. Az M1, az M3, az M5, az M6 és az M7 fővárosi bevezető szakaszait is fizetőssé teszi a kormány. Kérdésünkre az NFM megerősítette a hírt. Az intézkedéssel a költségvetésben tátongó 40 milliárdos lyukat tömnék be.

Bővítené a fizetős utak körét a kormány januártól - értesült a Nol.hu meg nem nevezett forrásból.

A fizetős utak köre nem bővülne olyan nagy mértékben, de igen érzékeny pontokon érintheti a budapesti és az agglomerációs településeken élő autósokat. Ugyanis a tervek szerint fizetőssé válna:

- Az M0-ás (még be sem fejezett) körgyűrű a Szentendrei úttól az M3-asig, valamint a 4-es főúttól az M5-ösig,

- az M1-M7, az M3, az M5 és az M6 fővárosi bevezető szakaszai.

A hvg.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megerősítette a hírt. "Az arányos közteherviselés érdekében az M0 egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége. A körgyűrű M5 autópálya és M4 autóút (4. sz. főút), valamint M3 autópálya és 11. sz. főút közti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0 autópályán belüli részei (pl. M1-M7 bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók" - írták közleményükben.

A jövőben az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli - írták. Az autópályadíjakat illetően több más változás is várható, van olyan járműkategória például, ami után a korábbi összeg kétszeresét kell fizetni a 10 napos matricáért. Erről további részleteket az NFM közleményében olvashat.

Az EU miatt nem lesz fizetős az egész M0-ás

Az NFM érvelése szerint az azonos szolgáltatási színvonalú utak használatáért így majd az ország minden részében egyformán kell fizetniük a járművezetőknek. Az M0 körgyűrű azért nem lesz teljes egészében fizetős, mert a sztráda egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, a díjasítást pedig az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.

Az intézkedéssel a költségvetésben tátongó 40 milliárdos lyukat szeretnék betömni a Nol szerint, jelentősen megnövelve ezzel az ingázók számára a munkába járás költségeit. Emellett nem nehéz megjósolni, hogy az agglomerációban megtelepedett multiknak, hipermarketeknek sem kedvez a javaslat. A rövid utakra alternatív útvonalat kereső autósok miatt pedig számítani lehet a forgalom növekedésére a peremkerületek érintett részein.

A sarcot a 3,5 tonnánál nehezebb járművekkel fuvarozók a HU-GO e-útdíjrendszerben fogják leróni.

Türelmi idő januárban

Az NFM arról is tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a kialakult közlekedési szokásokra tekintettel a változásokat türelmi idővel vezetik be. Aki az újonnan díjasított szakaszra matrica nélkül hajt fel, mentesülhet a pótdíj megfizetése alól, ha még januárban éves megyei vagy országos matricát vált. 

Ha mégis érkezne pótdíjfizetési felszólítás, az a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban a szükséges jogosultság megváltásának igazolásával január végéig visszavonatható.

Ingázók vigasza

Az ingázók a súlyos ezreket úgynevezett megyekártyával spórolhatnák meg a terv szerint, amelyeket megyénként ötezer forintért válthatnának meg egy évre. A jogalkotók elképzelése szerint ezzel akár az egész évi telekre járást is megoldhatnák az autósok, Budapesttől a Balatonig például elég egy évre három megyekártyát megvásárolni 15 ezer forintért. Feltéve, hogy az autós nem óvakodik az ország egyéb tájaira.

Örömhír továbbá, hogy míg a teherautók számára előírt e-útdjíak 5 százalékkal drágulnak a jövő évtől, addig a motorokra és személyautókra kiszabott autópálya-matricák ugyanannyiba kerülnek majd, mint idén.

A Nol információi szerint hónapok óta folyik az ötletelés arról, hogy a kormány miként tudna az idei bruttó 195 milliárd forintnál tízmilliárdokkal nagyobb összeget beszedni az úthasználatért. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015-ös költségvetési tervben minden magyarázat nélkül emelte meg a tervezett bevétel összegét.