szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint Magyarország pénzügyileg stabil, a költségvetési hiányt ma már nagyobbrészt a lakosság finanszírozza, az alacsony forintkamatok pedig az állam kiadásait akár százmilliárd forinttal is csökkenthetik – Barcza György erről egykori lapjának, a Napi Gazdaságnak adott interjúban beszélt.

Az alacsonyabb kamatszintről azt mondta: míg 2011-12-ben 1300 milliárd forint volt a költségvetés kamatkiadása, az idei költségvetésben már csak 1150 milliárd forint szerepel. Ha kevesebb pénzt kell a kamatokra fordítani, nő a költségvetési politika mozgástere, a felszabaduló összeget más célokra, vagy adócsökkentésre lehet fordítani – magyarázta.

Szerinte további csökkenés is lehet, mert a forintkamatok tavalyi alacsony szintje 2015-ben, 2016-ban, de még 2017-ben is csökkentheti a kamatkiadásokat.

Az államadósságról azt mondta: 2010-ben 81 százalék volt a GDP-arányos adósságráta, de ha belevesszük az eladósodott állami vállalatokat, mint a MÁV és a BKV, akkor ez 83-84 százalékról indult. Tavaly, tavalyelőtt tartottunk 77,3 százaléknál, a tavaly év végi 314,89 forintos euró árfolyam mellett, ha az aktuális 306 forinttal számolunk, akkor 76 százalék körül van az adósságráta – mondta.

Barcza György szerint 75 százalék közelében lehetünk az év végén, ha a forintárfolyamban nincs jelentősebb romlás, és ennek a politikai ciklusnak a végére elérhető lenne a 70 százalék körüli adósságráta.

Az államadósság-kezeléssel összefüggésben azt emelte ki, hogy jövőre kell nagyobb tételben törleszteni, 5,5 milliárd eurós devizaállomány jár le, közte a 2008-as EU–IMF-megállapodás keretében felvett hitel utolsó részlete is.

Arra, hogy a nemzetközi hitelminősítők még mindig a spekulatív kategóriában tartják az országot, azt mondta: szerinte a valódi ok nem a gazdasági folyamatokban keresendő, hanem a bankadóban és a pénzügyi szektort terhelő adókban. Úgy vélte, ebben most a kormány előrelépett, és az sincs kizárva, hogy tavasszal az Országgyűlés elfogad egy újfajta szabályozást. "Ha ez bekövetkezik, úgy gondolom, hogy mondjuk a Moody's július 10-i ülésével bezárólag jó esély van legalább egy felminősítésre. Ha csak az őszi adótörvényekben lesz bankadó-módosítás, akkor a hitelminősítők is kivárhatnak" – fogalmazott.

Barcza György korábban a mostani interjút közlő Napi Gazdaság főszerkesztője volt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter február elsejével nevezte ki az Államadósság Kezelő Központ élére, ahol Töröcskei Istvánt váltotta. Barcza korábban tagja volt annak a 11 fős közgazdászcsoportnak, amellyel Orbán Viktor 2011-ben válságmegbeszéléseket folytatott, de dolgozott a Századvég vezető elemzőjeként is. A Századvég előtt a K&H vezető elemzője volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen