szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év alapkezelője díjat az Aegon Alapkezelő, az év portfólió-menedzsere elismerést Móricz Dániel, az év feltörekvő piaci portfólió-menedzsere díjat pedig Boér Levente kapta a Privátbankár Klasszis 2015 díjátadó gáláján.

Március 5-én ünnepélyes gála keretében osztották ki a Privátbankár Klasszis 2015 díjakat, amelyek a hazai alapkezelői szakma legjobb teljesítményeit ismerik el.

Az Év Alapkezelője 2015 a szakma és a közönség szavazatai alapján az Aegon Alapkezelő lett, az Év Portfóliómenedzsere 2015 címet Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő menedzsere kapta, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2015 díjat, a Dorsum Zrt. különdíját pedig Boér Levente, az OTP Alapkezelő szakembere vihette haza.

A Budapesti Értéktőzsde különdíját, az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja címet az Aegon Közép-Európai Részvény Alap nyerte el. Ennél az értékelésnél pontrendszert használtak, amelynél azért is járt pont, ha valaki sok magyar részvényt tartott, és azért is, ha a részvényportfóliójának összértéke jelentősen emelkedett az adott évben.

A Privátbankár.hu második éve osztotta ki az elismeréseket, amelyeket a 2014-es 23 után most 25 kategóriában ítéltek oda, és a hazai alappiac minden lényegesebb területét lefedik. A két új díj a nyílt végű tőkevédett alapok és a zárt végű tőkevédett alapok kategóriája volt.

A díjak alapvetően három csoportra oszlottak, az év legígéretesebb alapjai kategóriában objektív mutatók - a hozam és a kockázatot jelző hozamszórás - alapján a 2014-es évben legjobban teljesítő alapokat értékelték a legfontosabb alapkategóriákban. Ennek az az előnye, hogy a viszonylag frissen, egy-két éve indult, de jól startoló alapokról is ad képet.

A legtöbb alapot azonban több éves időtávra ajánlják a befektetőknek, a vagyonkezelési teljesítmény rövidebb távon túl nagy, véletlenszerű ingadozást is mutathat, a teljesítmények ezért inkább hosszabb távon értékelhetők. Az év legjobb alapjainak díjcsoportja ezért három évre tekint vissza az időben szintén hozam- és szórásmutatók figyelembe vételével.

A következő kategóriába főleg szavazatokon alapuló, ezért szubjektívebb, illetve a kezelt tőke nagyságára vonatkozó számításon alapuló díjak kerültek. Egy további díj, az Év Legdinamikusabban Növekvő Alapkezelője nevű is számításon alapult, az kapta, aki a nyilvános kibocsátású befektetési alapok piacán piaci részesedésben százalékpontban a legnagyobb növekedést érte el.

A díjak száma azért nőtt kettővel tavalyhoz képest, mert a tőkevédett alapok több százmilliárdos piacát is sikerült bevonni az értékelt körbe. A nyílt végű tőkevédett alapok értékelése a többi alapfajtához hasonló hozam-kockázati számítási módszerrel történt, a zárt végű alapok azonban - főként a nettó eszközérték számításának eltérő szabályai miatt - külön módszert igényeltek.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében