Kilőtt az olajár egy pletykára

Kilőtt az olajár egy pletykára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia javasolja a termelés csökkentését.

Pár órára úgy tűnt, hogy vége szakad az olcsó olaj időszakának, ugyanis a délutáni kereskedésben hirtelen elszállt az olaj árfolyama – számolt be a Portfolio.

Az emelkedés oka azonban csak egy pletyka volt. A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legbefolyásosabb tagja azt javasolta, hogy minden egyes ország csökkentse mintegy 5 százalékkal a kitermelését. A pletyka a jelek szerint az orosz energiaminisztertől, Alexander Novaktól eredt, aki a javaslatról nyilatkozott is csütörtökön.

Novak szavai szerint arra is volt javaslat, hogy az OPEC és az OPEC-en kívül országok olajminiszterei tárgyalásokat kezdjenek az olajpiaci problémák rendezéséről, melyet egyébként Oroszország is támogat.

A kínálat szűkítése az ár emelkedését eredményezte volna, de kiderült, hogy a hír csak kacsa volt, az az OPEC egy szóvivője cáfolta a hírt, és jelezte, hogy nincsen tervbe véve az Oroszországgal történő tárgyalás.

Az egyre világosabb, hogy nehéz idők járnak most Putyinra, az oroszoknak nagyon kellemetlen az alacsony olajár.

Az olajár a cáfolat után esett, a Brent és a WTI árfolyama a napi csúcs óta közel 4 százalékkal került lejjebb, továbbra is jelentősen a tegnap esti szintek felett kereskednek az olajjal – írja a Portfolio.

©
Hozzászólások