Felfüggesztették a Brexit-párti iparkamarai vezetőt Nagy-Britanniában

Felfüggesztették a Brexit-párti iparkamarai vezetőt Nagy-Britanniában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kiéleződni látszik a vita a britek Európai Unióból való kilépése körül. Míg egyes szakemberek szerint a kilépés nem csak az EU, hanem a brit gazdaságot is megrendítené, más szakértői vélemények az EU-n kívül látnak lehetőséget, szerintük így lehet megszabadulni számos kötöttségtől. A vita elérte a semlegességet követő Brit Kereskedelmi Kamarát is, végül felfüggesztették a Brexit-párti elnököt.

John Longworth egy csütörtöki konferencián úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyság hosszú távú kilátásai "fényesebbek lehetnek" az Európai Unión kívül – írja a BBC. Longworth később egyszerűen hozzátette, hogy a briteknek jobb lenne a közösségen kívül, úgy írta le a népszavazást, mintha az ördög és a széles kék tenger között kellene választani – utóbbira az EU-ból való kilépést értette.

A Brit Kereskedelmi Kamara (BKK) vezetőjének szavai megütközést keltettek a tagok között. A felháborodás oka az volt, hogy a BKK korábban úgy nyilatkozott, hogy a Brexit-kampány egyik oldalán sem foglalnak állást. Februárban azonban napvilágra látott egy közvéleménykutatás, miszerint a BKK tagjainak 59,5 százaléka továbbra is az EU-n belül képzeli el az Egyesült Királyság jövőjét.

A BKK egy 52 akkreditált kamarát, egyben több ezer – brit léptékű – kis- és középvállalkozást tömörítő szervezet.

A Financial Times arról számolt be, hogy Longworth kijelentései után egy rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy rendezzék a BCC tagjai és Longworth között véleménykülönbséget. A vezetőt végül felfüggesztették, mert megsértette, és szembement a kamara hivatalos álláspontjával, a semlegességgel.