szerző:
hvg.hu

Egymásnak ellentmondó statisztikákat közölt a devizahiteles perekről az Országos Bírósági Hivatal és a Fővárosi Törvényszék, és a Magyar Nemzet szerint ez arra utalhat, hogy nem egyeztetnek túl gyakran egymással a két szervezet. Fokozza a fejetlenséget az is, hogy a bíróság munkatársai sem tudtak tájékoztatást adni arról, miért nem vágnak egybe az egyes szervezetek adatai, és miért lehet többezres eltérés a bírósági kimutatások között – olvasható a lapban.

A Fővárosi Törvényszék március 4-én közölte, hogy Budapesten csaknem 22 ezerre nőtt a devizahiteles beadványok száma, ami várhatóan hatalmas munkaterhet jelent a bíróságoknak. Az adatok szerint több mint 7600 felfüggesztett devizahiteles ügy van a fővárosban, amelyeket az állam és a pénzintézetek közötti peres eljárások valamint a banki elszámolások idejére szakítottak meg.

Ugyanakkor tavaly jelentősen nőtt a perek száma, és csaknem kétszer annyi új devizahiteles-kereset érkezett a bíróságokra, mint amennyit a törvény által felfüggesztettek.

A törvényszék szerint a legtöbb beadvány, összesen 8129 a Pesti Központi Kerületi Bíróságra jött, míg a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumához 927, gazdasági kollégiumához pedig 3501.

A tetemes mennyiségű per azért érdekes, mert a devizahiteles-törvények egyik fő célja az volt, hogy a kormányzat csökkentse a bíróságokra nehezedő terheket, a statisztikák alapján azonban ez nem sikerült.

A Magyar Nemzet ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult, és megkérdezték tőle, milyen intézkedések várhatók a bíróságok tehermentesítése érdekében. Lázár János közölte, hogy a kérdés megválaszolásához az OBH-tól kér majd tájékoztatást. Miután ez megtörtént, a miniszter írásbeli választ adott a Magyar Nemzetnek a bírósági hivatal tájékoztatása alapján, de az OBH adatai köszönő viszonyban sem voltak a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásával – olvasható a cikkben.

Az OBH szerint országosan „7292 devizahiteles-per van folyamatban”, és „7450 felfüggesztett per folytatódott országosan”. Utóbbi szám azért különös, mert az alapján több per folytatódott, mint amennyi országosan zajlik.

De nem ez az egyetlen furcsa adat a tájékoztatásban. Azt írták, hogy országosan 4341 új keresettel indult devizahiteles-per folyik országosan. Ehhez képest azonban a törvényszéki tájékoztatásban az állt, hogy Budapesten több mint 13 ezer új per van.

Az ügyben keresték az Országos Bírósági Hivatal sajtóosztályát, de ott nem tudtak érdemi választ adni a lap kérdéseire. Az eltérés okát nem tudták megnevezni, ugyanakkor azt elismerték, hogy nem stimmelnek a statisztikák.

Az OBH sajtóosztálya tegnap délutánra a törvényszék munkatársait is bevonta az adatok elemzésébe, ám így sem sikerült feloldani az ellentmondásokat. Utóbbiak szerint a törvényszéki adatok jók, viszont azt nem tudják, hogy mi alapján számolt a bírósági hivatal.

A törvényszék ezután írásban próbált pontosítani, de a lap szerint úgy sem vátnak egybe a statisztikák, és továbbra sem világos, hány per van a bíróságokon. A Fővárosi Törvényszék szerint a jövő héten tisztázzák az ellentmondásokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!