Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
A csokinyulak most pörgetik a boltot, de a jövő sötét.
A húsvéti nyulak most felhúzhatják időlegesen a csokoládéforgalmat, de az édesiparnak asúlyos nehézségekkel kell megküzdenie. A CNBC elemzése szerint ez részben a változó fogyasztási szokásoknak, részben pedig a kakaótermesztés problémáinak tudható be.
Több mint hárommillió tonna kakaóbab fogy évente. A globális kereslet növekszik, köszönhetően a fejlődő országoknak, ahol azelőtt nem volt gyakori a csokoládéfogyasztás. Ugyanakkor Nyugat-Európában stagnál a piac, elsősorban a cukorral kapcsolatos egészségügyi aggályok miatt. Az átlagos európai és amerikai több mint öt kiló csokit fogyaszt évente.
Jelenleg a kakaó árának csökkenése várható, mert a termelés gyorsabban nő a fogyasztásnál. Ez azonban nem sokat segít a csokoládéiparon, mert a késztermék árának csak kis része a nyersanyag a gyártás, szállítás, csomagolás és marketing mellett.
Hosszú távon viszont áremelkedésre kell számítani. A kakaó ugyanis kényes növény, amely nem tűri jól a klímaváltozást, ahogy a betegségeket és kártevőket sem. Számítások szerint két fokos felmelegedés azzal járna, hogy a jelenlegi termőterületek túl meleggé válnának a kakaónak. Ezért már most sok farmer inkább gumit és pálmaolajat termel a kockázatos édesség-alapanyag helyett.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.